99

Opwarmende Noordpool is ‘economische tijdbom’

Wetenschappers berekenen dat gevolgen smeltende Noordpool 45 biljoen euro kosten

De discussie over de schadelijke gevolgen van een opwarmende aarde concentreert zich vooral op het smelten van poolijs, de kwetsbaarheid van ijsberen en een groeiende wereldbevolking, maar over de economische consequenties hoor je veel te weinig. Dat schrijven wetenschappers van Erasmus Universiteit en de University of Cambridge in het wetenschapsblad Nature. Wetenschappers hebben berekend dat alleen al het vrijkomen van het methaangas dat zich onder de permafrost van de Oost-Siberische Zee bevindt, het klimaat zodanig zou beïnvloeden dat het de samenleving 45 biljoen gaat kosten. Grofweg de omvang van de wereldeconomie in 2012.

Hoewel het bereikbaar worden van olie en gas in de regio op de korte termijn enige winst oplevert, zijn de economische consequenties op de lange termijn desastreus. Het opwarmen van de aarde zorgt er nu al voor dat het poolijs steeds sneller smelt, maar als het methaan wat onder die poolkappen is opgeslagen in de atmosfeer komt, warmt de aarde nog sneller op. Met grote gevolgen voor het klimaat en de zeespiegel.

De wetenschappers berekenden dat de economische consequenties arme regio’s het zwaarst zullen treffen, maar ook rijke landen zullen de gevolgen niet kunnen ontlopen. De wetenschappers waarschuwen daarnaast dat het vrijkomen van methaangas niet de enige factor is en dat hun schattingen dus zelfs nog aan de conservatieve kant zijn.

Nature: ‘Vast costs of Arctic change

Geef een reactie

Laatste reacties (99)