Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opwarming Nederland verloopt veel sneller dan verwacht

  •  
04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
hittegolfthermometer
De opwarming in Nederland, België en Frankrijk verloopt veel sneller dan eerder op basis van klimaatmodellen werd verwacht. Dat zegt klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI naar aanleiding van nieuw onderzoek naar dagen met extreme hitte in Europa. “We halen de nieuwe records sneller dan je zou verwachten.”
Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters , blijkt dat het aantal extreem hete dagen in Europa sinds 1950 is verdrievoudigd. Het aantal koude dagen halveerde daarentegen ruimschoots. Knack schrijft:
"De extremen warmen bovendien veel sneller op dan de gemiddelde temperatuur: extreem hete dagen werden gemiddeld 2,3 graden Celsius warmer, terwijl de koudste dagen gemiddeld 3 graden Celsius minder koud werden. (…) De Europese zomers en winters zullen in de volgende jaren alleen maar heter worden, stelt de studie."
Cc-foto: Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.