51

Opwinding over stralingstest Deense meisjes

Scholieren willen invloed van straling onderzoeken, boeken schokkende resultaten

Internet raakt in rep en roer over een verbluffend simpel experiment rond wifi-straling dat vijf middelbare scholieren uitvoerden. Ze ontdekten dat waterkers niet groeit in de buurt van een wifi-signaal.

De meiden kwamen op het idee omdat ze een verband vermoedden tussen straling en concentratieproblemen. Van dat laatste hadden ze last als ze met een mobiele telefoon naast hun hoofd sliepen. Om te zien of straling invloed heeft op organismen bedachten ze een doodsimpele test, schrijft Lex Naturalis:

Ze namen 400 tuinkerszaadjes die ze verdeelden over 12 bakjes. Ze plaatsten 6 bakjes in twee kamers op dezelfde temperatuur. Ze gaven alle bakjes evenveel water en zonlicht gedurende 12 dagen. De helft van de bakjes werd blootgesteld aan mobiele Wifi straling. Deze simpele doch doeltreffende test was zo briljant dat het internationaal veel aandacht kreeg onder erkende biologen en stralingsexperts.

De meiden wonnen met hun experiment ook een prijs.

 

Drie jaar geleden verrichtte de universiteit van Wageningen een soortgelijk experiment maar toen met jonge bomen. Ook daarbij waren de resultaten zorgelijk:

In een klimaatruimte zijn essen en verschillende kruidachtige planten gedurende drie maanden blootgesteld aan 6 stralingsbronnen (standaard WIFI) op 50 cm tot 300 cm afstand. Eerste waarnemingen wijzen op een negatief effect op de gezondheid van essen. Bladeren nabij de bronnen vertoonden aan het einde van de onderzoeksperiode ‘loodglansachtige effecten’ die het gevolg blijken te zijn van het afsterven van de boven- en onderepidermis van de bladeren. Bij zandraket en maïs wordt groei- en bloeivertraging gezien. Onderzoekers vinden het noodzakelijk om de proeven te herhalen voordat conclusies worden getrokken.

De herhaling van die proeven startte in de zomer van 2012. Over de resultaten is nog niets bekend. Onderzoeker André van Lammeren bleek vandaag wegens verblijf in het buitenland niet bereikbaar voor commentaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)