18

Orang-oetans verliezen de strijd in Indonesië

Aangrijpende documentaire over de gevolgen van de ontbossing in Indonesië stuit op kritiek

Verjaagd, opgehitst en klemgezet om vervolgens een eenzame dood te sterven in een vreemde wereld. De Indonesische orang-oetan Green vertelt het verhaal over de gevolgen van de ontbossing in Indonesië. Filmmaker Patrick Rouxel vond dat niemand het echt opneemt voor deze intelligentie dieren en daarom besloot hij het verhaal achter de ontbossing door de ogen van Green te vertellen.


De beelden die uitgezonden werden door Al Jazeera zijn aangrijpend en pijnlijk. Terwijl automobilisten hun tanks blijven volgieten met bio-diesel worden bomen gekapt en verandert het regenwoud van Sumatra in landerijen waar de jonge orang-oetan hopeloos door de modder ploetert. Ze wordt overgebracht naar een zorgcentrum maar overlijdt niet lang daarna. 

Rouxel stuit op veel kritiek met zijn 48-minuten durende documentaire waarin niet wordt gepraat. Hij gebruikt hartverscheurende beelden om zijn verhaal kracht bij te zetten, terwijl het natuurlijk zijn interpretatie blijft hoe Green haar neerwaarts gaande leven zelf heeft ervaart. Of hij er echt zo naast zit vraag je je als kijker af wanneer je de menselijke trekjes ziet van een orang-oetan die aan het einde van haar latijn is. 

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)