124

Oranjes betaalden makelaar via belastingparadijs

Kamerleden verbolgen over geheime transacties

Voor de bouw van hun villa in Mozambique hebben kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima gebruik gemaakt van het Kanaaleiland Jersey, een bekend belastingparadijs. De betaling was alleen gemeld aan de zogenoemde commissie-stiekem waaraan de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer deelnemen. De leden van de commissie hebben zwijgplicht. Zo hielden toenmalig demissionair premier Balkenende en minister Hirsch Ballin van Justitie de kwestie uit het publieke debat, zo schrijft de Volkskrant.

Volgens de Volkskrant bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat Willem-Alexander en Máxima hun vakantievilla in Mozambique hebben gekocht door rekeningen te betalen in “verschillende landen”, waaronder het belastingparadijs Jersey.

De prins en prinses hebben, aldus de RVD, door hun wijze van betalen geen enkel financieel of fiscaal voordeel behaald. Zij hebben zich aan alle internationale wetten en regels gehouden, en alle verschuldigde belastingen voldaan. De betaling op Jersey betrof “slechts” de vergoeding voor de makelaar.

De fractievoorzitters kregen de indruk dat het hele aankoopbedrag naar een belastingsparadijs was gegaan. Ze uitten kritiek op de belastingmoraal van de Oranjes en hun legitimering van de fiscale sluiproutes van “foute types”.

Lees meer bij de Volkskrant: Commotie over betaling Oranjes in belastingparadijs

Geef een reactie

Laatste reacties (124)