23

‘Orgaandonatie moet op de schop’

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen schrijven brief aan VVD en PvdA

Medisch specialisten en patiëntenverenigingen willen dat het systeem van orgaandonatie wordt aangescherpt. Ze hebben daarover een brief gestuurd aan de informateurs van VVD en PvdA, meldt de NOS zaterdagavond.


Ondanks grote voorlichtingscampagnes is het aantal beschikbare organen de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, bericht de NOS. Een actief registratiesysteem kan daar verandering in brengen, denkt Luuk Hilbrands van de NTV, de Nederlandse Transplantatie Vereniging. Iedereen die zijn keuze nog niet heeft gemaakt, zou een oproep moeten krijgen om dat alsnog te doen. Wie na een derde oproep nog steeds niet heeft gereageerd, is automatisch donor.

De VVD en de PvdA denken zeer verschillende over donorregistratie. De VVD wil niemand verplichten donor te worden. De PvdA pleit voor een ‘ja, tenzij’-regeling. In dat systeem is iedereen automatisch donor tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Of een nieuw donorregistratiesysteem ook onderwerp van gesprek is tijdens de formatie-onderhandelingen, willen de twee partijen niet zeggen, aldus de NOS.

Zondag zendt de NOS de documentaire Donorbroers uit op Nederland 2 om 17.05 uur.

NOS: ‘Orgaandonatie moet op de schop’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)