Laatste update 27 november 2018, 10:06
27

Organisatie Soros sluit deuren in Turkije na aanval door Erdogan

De Turkse tak van de Open Society Foundation (OSF) heeft laten weten dat zij haar werk in Turkije zal staken. Dit nadat de Turkse president Erdogan de stichting beschuldigde van het verdelen en verwoesten van naties. De OSF zegt als doel te hebben samenlevingen democratischer te maken en economische, juridische en sociale hervormingen te promoten. De grote filantroop achter de organisatie is de miljardair George Soros.

Deze Hongaars-Amerikaanse zakenman ligt in een aantal landen onder vuur vanwege vermeende complotten tegen de lokale machthebbers. In Hongarije is het Victor Orbán die Soros (hij heeft een joodse achtergrond) gebruikt om zijn volk achter een gemeenschappelijke vijand te krijgen, waarbij hij antisemitische vooroordelen bepaald niet schuwt: “Hij werkt niet met open vizier, maar in het geniep. Hij is niet eerlijk, maar bedriegt, hij is niet nationaal, maar een kosmopoliet. Hij gelooft niet in werken, maar speculeert met geld. Hij heeft geen vaderland, omdat hij denkt dat de hele wereld van hem is.” Inmiddels zijn de activiteiten van OSF in Boedapest ook gestopt.

“Het is lastig je te verdedigen tegen ongegronde beschuldigingen,” liet de Turkse afdeling weten. Bovendien zou er een nieuw onderzoek komen door de Turkse autoriteiten, naar de rol van de OSF bij de massale protesten tegen Erdogan in 2013. Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zit Soros achter deze demonstraties in Gezi Park, in Istanboel. Dit was een van de grootste uitdagingen in de inmiddels 15-jarige heerschappij van Erdogan. De OSF heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de protesten.

Cc-foto: Central European University

Geef een reactie

Laatste reacties (27)