Laatste update 18:56
75

Organisator Haagse intocht roept pro- en anti-Pieten op weg te blijven

De organisator van de Haagse intocht van Sinterklaas, Peter Boelhouwer, verklaart tegenover Omroep West dat het geweld dat pro-Pieten vrijdag tegen een congres van KOZP (Kick Out Zwarte Piet) hebben gebruikt, hem hevig heeft aangegrepen. Bij de gewelddadige aanval door tientallen Piet-extremisten werd onder meer getracht brand te stichten in het gebouw waar racismebestrijders bijeen waren. Ook werden er vernielingen aangericht.

Volgens Peter Boelhouwer draagt dit geweld niet bij aan de zwartepietendiscussie. ‘Iedereen heeft het recht om zijn of haar standpunt rond dit thema duidelijk te maken, maar dan wel zonder geweld.’ Ook vindt hij dat dit soort discussies niet thuishoren bij de intocht van Sinterklaas. ‘Ik roep dan ook zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet op, die willen actievoeren, dit niet te doen tijdens de intocht van Sinterklaas zaterdag. Blijf dan lekker thuis.’ Boelhouwer wordt er niet vrolijk van dat hij steeds weer moet reageren op de discussie. ‘Zowel de voorstanders als tegenstanders van Zwarte Piet helpen met hun gedrag en uitlatingen een kinderfeest om zeep. We zijn ook steeds meer energie kwijt aan extra inzet en beveiliging rond de intocht door dit gebeuren, terwijl we vooral bezig willen zijn met het organiseren van een leuk en gezellig kinderfeest.’

Boelhouwer kiest in zijn commentaar voor de bekende ‘waar er twee kijven’-benadering. Het geweld is echter alleen afkomstig van de pro-Pieten. KOZP had daarentegen een aantal sponsors van de intocht van Boelhouwer benaderd om hen nog eens te wijzen op het racistische karakter van Zwarte Piet. Den Haag is de enige grote stad in Nederland die vasthoudt aan blackface voor het kinderfeest. Andere steden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben net als het Sinterklaasjournaal de kwetsende praktijk vaarwel gezegd om het feest een feest te maken voor alle kinderen, ongeacht hun huidskleur.

De organisator verklaart tegenover Omroep West geen tegenstander te zijn van verandering maar wil dat die geleidelijk gaat. De discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet duurt al decennia en KOZP voert al zeven jaar actie tegen de blackface-praktijk. “Aan de intocht werken bijna 500 vrijwilligers mee. Hoe de kleur wordt beslissen we in gezamenlijkheid.”

cc-foto: Gerard Stolk; Den Haag 2015

Geef een reactie

Laatste reacties (75)