Laatste update 16:28
4

Schokkende hoeveelheid giftige pcb’s aangetroffen in aangespoelde Britse orka

Foto: ANP – Aangespoelde orka in Duitsland

Begin 2016 spoelde één van de laatste Britse orka’s aan op een Schots eiland. Ze kreeg de naam Lulu. Onderzoekers hebben na uitgebreide tests op het kadaver van Lulu nu achterhaald dat het kadaver grote hoeveelheden giftige pcb’s bevat. Die chemicaliën hadden hoogstwaarschijnlijk een negatieve invloed op haar gezondheid en op haar vruchtbaarheid, zo stellen de wetenschappers. Van de groep Britse orka’s die aan de westkust van Schotland leeft zijn er nog maar acht over.

Polychloorbifenyl (pcb) werd tussen 1920 en 1980 in allerlei producten verwerkt, van isolatie en verf tot plastics en elektronica. Eind jaren 70 werden de stoffen verboden, maar in het leefmilieu zijn ze dus nog steeds aanwezig en richten ze nog steeds schade aan. De hoeveelheid die in het kadaver van Lulu werd gevonden ligt 100 keer hoger dan wat beschouwd wordt als veilige drempel voor zeezoogdieren.

De vraag nu is of Lulu als gevolg van de vervuiling wellicht onvruchtbaar was. “Dat maakt van haar een van de meest vervuilde dieren op de planeet wat betreft pcb’s, en het doet ernstige vragen rijzen over de kans op overleven voor deze groep van orka’s”, aldus de Britse patholoog Andrew Brownlow. Lulu was zo’n 20 jaar oud toen ze stierf, haar had nog nooit een kalf gehad.

Brownlow houdt er ook rekening mee dat Lulu, die stierf nadat ze verstrikt was geraakt in vislijnen, door de vervuiling te zwak was om zich te kunnen bevrijden.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)