Laatste update 07 september 2017, 10:34
142

Orkaan Irma verwoest Sint-Maarten

Updates onderaan

De orkaan Irma, de sterkste die ooit gemeten is, heeft zware schade aangericht op Sint-Maarten. “Inwoners op Sint-Maarten sturen via WhatsApp dramatische videobeelden van de orkaan Irma naar familie in Rotterdam”, meldt RTV Rijnmond. “Te zien is dat boten in de haven over elkaar heen liggen. Water staat hoog in de straten.”

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk verklaarde tegenover de NOS dat de schade in het ruim 40.000 inwoners tellende land, dat onderdeel is van het Koninkrijk, enorm is.

De schade op Sint-Maarten is enorm, maar zo groot, dat de autoriteiten in Nederland nog niet in beeld hebben hoe groot. “Het contact verloopt moeizaam”, zegt minister Plasterk, die namens het kabinet betrokken is bij de hulpverlening. (…)  “We weten nog niet eens wat de situatie op het vliegveld is.” Sinds vanochtend is er ook geen contact meer geweest met de minister-president van Sint-Maarten.

Premier Rutte heeft op Facebook zijn zorgen geuit:

Vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Op dit moment is nog niet veel duidelijk over de exacte schade die de verwoestende orkaan Irma heeft aangericht, maar dat Sint Maarten, evenals Saba en Sint-Eustatius, hard getroffen zijn is helaas zeker. Nederland staat klaar om te helpen waar mogelijk. Zodra het weer het toelaat zullen twee marineschepen vanuit Aruba en Curaçao militairen en hulpgoederen afleveren, bovenop de bijna 100 extra militairen die nu al aanwezig zijn in het getroffen gebied. Het kabinet staat, zover als mogelijk is, in contact met de lokale autoriteiten en blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Ik, maar ook de andere kabinetsleden, leven erg mee met de bewoners van de getroffen eilanden. Ik wens iedereen die door dit enorme natuurgeweld is getroffen veel sterkte toe de komende uren en dagen.

Bij DWDD vertelde Dieudonnee Ostiana, die op Sint-Maarten woont en vandaag in Nederland arriveerde vanwege een al eerder geplande reis over haar zorgen. Ze vreest op basis van de eerste berichten dat ze al haar bezittingen kwijt is geraakt. Orkaanexpert Moniek Wulms geeft uitleg over de verwoestende storm en vertelt dat door de klimaatcrisis orkanen sterk in kracht toenemen. Irma behoort tot de hoogste categorie, nummer 5. Een Amerikaans filmpje toont met welke verwoestingen de verschillende categorieën gepaard gaan.

In een liveblog meldt de Volkskrant dat ook de Caribische gemeente Sint-Eustatius schade heeft opgelopen. De 3200 inwoners vrezen de volgende orkaan die zich aandient, Jose.

De schade op Sint Eustatius na orkaan Irma is groot. Veel huizen zijn verwoest en elektriciteitspalen omgewaaid, meldt Hellebrand. De elektriciteit is bijna op het hele eiland uitgevallen. Hellebrand maakt zich nu vooral zorgen over Jose: ‘Alles is verzwakt en kapot. Als er nu nog een orkaan bovenop komt, is de schade niet te overzien.’

Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor giften om de nood te lenigen. Ook is de website ikbenveilig.nl geactiveerd waar mensen informatie kunnen geven en zoeken over vermiste naasten.

Donderdag 10:00 uur
Premier Rutte heeft donderdagochtend om 10 uur met een aan tal betrokken ministers, naast Ronald Plasterk zijn Stef Blok van veiligheid en justitie, Jeanine Hennis van defensie, Bert Koenders van buitenlandse zaken en Melanie Schultz van infrastructuur en milieu, een vergadering belegd in het Nationaal Crisis Centrum. Het land moet zo snel mogelijk noodhulp ontvangen, noch voordat de volgende orkaan, Jose, het eiland bereikt. Het lokale vliegveld moet daartoe weer gebruiksklaar gemaakt worden, om te beginnen voor helikopters.

De schade op het eiland is enorm, er is geen elektriciteit en overheidsgebouwen zijn onbereikbaar. Over slachtoffers is nog geen duidelijkheid. Het marineschip Zr. Ms. Pelikaan is onderweg naar Sint-Maarten. Beelden vanuit een helikopter afkomstig van dat schip tonen de immense ravage.

Op Saint-Martin, het Franse deel van het eiland, en Saint-Barthélemy zijn minstens acht mensen om het leven gekomen. 23 mensen raakten gewond. Barbuda, waar de orkaan ook overheen trok, is volgens premier Gaston Browne 90 procent van het eiland verwoest en is de helft van de 2000 zielen tellende bevolking dakloos. Mogelijk moet voor de komst van Jose het eiland compleet geëvacueerd worden. De premier verklaarde dat de enorme kracht van Irma een gevolg is van klimaatverandering. Hij wijst er op dat de landen die nu slachtoffer worden van klimaatverandering klein en kwetsbaar zijn en zelf amper hebben bijgedragen aan de uitstoot van broeikasgassen die de klimaatverandering op gang heeft gebracht. Hij riep, zonder Trump specifiek te nomen, de groet landen op hun verantwoordelijkheid te nemen, schrijft The Guardian.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)