17

Orthodoxe joden gooien PVV-Kamerlid uit organisatie wegens dreigen en beledigen

NRC schrijft:

Tweede Kamerlid Gidi Markuszower van de PVV is onlangs geschorst als bestuurslid van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) wegens een „jarenlang patroon van belediging, denigrerende uitlatingen en dreigende taal”. Dat blijkt de notulen van de vergadering van het algemeen bestuur van het NIK, waarin de schorsing werd uitgesproken. Het NIK is het koepelorgaan van de orthodox-joodse gemeenschap in Nederland.

Markuszower is lid van het orgaan als vertegenwoordiger van joden uit de provincie. Er zou binnen de organisatie een machtsstrijd gaande zijn tussen de Amsterdamse afdeling en afdelingen uit andere delen van het land. In het algemeen bestuur van het NIK stemde niemand tegen de schorsing maar in het dagelijks bestuur heeft de PVV’er nog wel wat steun.

Het PVV-Kamerlid trok Markuszower zich in 2010 terug van als kandidaat vanwege een waarschuwing van de minister van Binnenlandse Zaken aan Geert Wilders. De in Tel Aviv geboren Markuszower werd door inlichtingendiensten als een „risico voor de integriteit” van Nederland bestempeld en banden hebben met een buitenlandse inlichtingendienst. Vermoedelijk betrof dat een Israëlische spionagedienst. Ook werd hij gearresteerd wegens verboden wapenbezit.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)