10

OS weren Afghaanse bokser voor haar eigen veiligheid

Sadaf Rahimi mocht dankzij een wild card onverwacht meedoen... Wild card slechts een week voor de Spelen toch ingetrokken

Ze was de trots van haar familie, vrienden en eigenlijk heel Afghanistan. Sadaf Rahimi, de Afghaanse bokser, kreeg in februari een ‘wild card’ voor de Olympische Spelen van de International Boxing Association (AIBA). Landen die anders niet in staat zijn om een voldoende gekwalificeerde sporter voor de Spelen te selecteren, krijgen zo’n kaart. Nu, slechts een week voor de Olympische Spelen in Londen, trekt de AIBA de kaart weer in. Voor haar eigen veiligheid.


Rahimi mag toch niet meedoen met de Spelen, omdat het te gevaarlijk zou zijn. De boksers die zij tegenover haar in de ring zou treffen, zijn vele malen sterker en beter. Om haar welzijn te beschermen heeft de AIBA de wild card ingetrokken.

Dat Rahimi geen schijn van kans heeft een medaille te winnen, wist ze al. De mogelijkheid om mee te doen met de Olympische Spelen en haar land daar te vertegenwoordigen, was haar figuurlijke gouden olympische medaille. Rahimi had noch de juiste materialen om mee te trainen, noch de tijd en ruimte.

Eind februari reisde ze af naar een AIBA-kamp, waar ze voor het eerst tegenover boksers van Olympisch kaliber stond. Twee tot drie keer per dag werd ze onderuit gehaald, zo vertelt ze tegenover Time Magazine. Maar tegen het einde van de twee weken durende training, kon ze zichzelf staande houden. Toch maakte ze zich geen illusie over de Spelen. In april zei ze nog:

Ik weet zeker dat ik als een bokszak geslagen zal worden. Toegetakeld alsof ik een kussen ben. Maar of ik nu een medaille win of niet, ik zal een symbool zijn van moed, zodra ik de ring in stap.

Aan die droom is nu een einde gekomen. Rahimi blijft echter hoopvol voor de toekomst. Ze is van plan hard te trainen om bij de Spelen in Rio in 2016 een échte kans te hebben.

Time: Rahimi’s TKO: Afghan Woman Boxer’s Olympic Invite Rescinded Amid Safety Concerns

Geef een reactie

Laatste reacties (10)