23

Oscar-rel: Bigelow verheerlijkt folterpraktijken

Academy-leden sporen elkaar aan tegen kanshebber Zero Dark Thirty te stemmen

Verschillende leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) die de Oscars uitreikt, roepen juryleden op niet te stemmen om ‘Zero Dark Thirty’. Ze vinden dat de film van Kathryn Bigelow over de zoektocht naar Osama bin Laden folterpraktijken verheerlijkt.


Acteur David Clennon bracht de bal aan het rollen. Hij riep als één van de eersten van de daken dat hij niet op de film zou stemmen. Foltering is een strafbaar feit en wordt volgens hem door Bigelow gepromoot als legitiem wapen in de Amerikaanse ‘War on Terror’.

Na zijn oproep aan andere juryleden om niet op de voor vijf Oscars genomineerde film te stemmen, kreeg hij steun van onder andere Martin Sheen en Ed Asner. Zij sporen nu ook andere collega-juryleden aan goed na te denken of ze op een film willen stemmen die ‘foltering verheerlijkt’, meldt CBS. De Academy telt meer dan 5.000 stemgerechtigden.

In Zero Dark Thirty is te zien hoe gevangenen uiteindelijk cruciale informatie over de schuilplaats van bin Laden geven nadat ze dermate worden gefolterd. Het is niet de eerste keer dat foltering tot discussie leidt. De kritiek ontstond ook naar aanleiding van de succesvolle Amerikaanse serie 24 waarin hoofdpersoon Jack Bauer terroristen martelt. De serie wordt om die reden gezien als de wegbereider voor het toestaan van martelpraktijken.

Bigelow won voor haar film over Irak, ‘The Hurt Locker’, in 2010 zes Oscars, waaronder die voor beste film en regisseur. 

De Morgen: Nieuwste film Kathryn Bigelow verheerlijkt foltering

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)