39

Oscarfavoriet McQueen: ‘Slavernij en Holocaust zijn vergelijkbaar’

Pauw & Witteman vragen aan 'afstammeling van een slaaf' Roué Verveer of er niet al genoeg films zijn gemaakt over slavernij 

De geschiedenis van de Holocaust vergelijkbaar is met die van de slavernij, stelt regisseur Steve McQueen van de slavernijfilm ’12 Years a Slave’ in NRC. “Meer dan elf miljoen mensen zijn uit Afrika gehaald en in slavernij terechtgekomen. Het ergste wat een mens kan overkomen, is een slaaf te zijn. Ik kan me niets ergers voorstellen”, aldus McQueen.


De regisseur hoopt dat er op een zeker moment een waarheids- en verzoeningscommissie in het leven wordt geroepen over het slavernijverleden, zoals ook in Zuid-Afrika is gebeurd na de apartheid. Zo’n commissie kan dan bijdragen aan de kennis over het slavernijverleden.

Dat er aan die kennis het een en ander ontbreekt, bleek dinsdag in de uitzending van Pauw & Witteman. Roué Verveer en Bianca Stigter zaten aan tafel om dé grote kanshebber op een Oscar voor beste film te bespreken. Paul Witteman kondigde het onderwerp echter aan met de bizarre vraag:

Zijn er al niet genoeg films over slavernij? Dat vragen we straks aan Roué Verveer, die stamt af van een slaaf.”

Joop-opiniemaker Zihni Özdil reageerde op Twitter en ontketende een hoop verontwaardiging:

Tenzij Witteman Bianca Stigter aankondigt met ‘…die stamt af van een slavendrijvend volk’ was zijn opmerking over Verveer echt WTF #penw

Ramona Sno:

Oh fucking no. Nee. Nein. Ik heb het niet opstaan,oh nee is dit echt?

Sylvana Simons:

Ik twijfel tussen ignorance en… Oh wacht… Ignorance…

Ook Verveer zelf ontging de opmerking niet. Tijdens de uitzending zegt hij:

Ik ben al twee keer afstammeling van een slaaf genoemd. Ik ben die film niet gaan kijken voor jullie, omdat ik afstammeling van een slaaf ben. In eerste instantie ben ik als Roué Verveer gaan kijken, de man die ik nu ben.

Met de hoeveelheid films die over slavernij zou zijn gemaakt valt het overigens reuze mee. McQueen: 

De slavernij heeft honderden jaren bestaan, maar er zijn minder dan twintig films over gemaakt in de VS. De Tweede Wereldoorlog heeft vijf jaar geduurd, maar daar zijn honderden films over gemaakt.

NRC: Steve McQueen: ‘Slavernij en Holocaust vergelijkbaar’

Geef een reactie

Laatste reacties (39)