Laatste update 12:26
88

Oud-burgemeester New York noemt Black Lives Matter ‘crimineel’

Rudy Giuliani, de oud-burgemeester van New York noemde in een interview met de Amerikaanse omroep CBS de Black Lives Matter-beweging ‘crimineel’. Hij stelde dat de specifieke aandacht voor een gemarginaliseerde groep die onrechtvaardig behandeld wordt ‘onamerikaans’ is.

Volgens Giuliani zouden álle levens ertoe moeten doen, niet begrijpend dat de beweging nooit gesteld heeft dat andere levens niet belangrijk zijn. En om één of andere reden schijnt de oud-burgemeester te denken dat een activistengroepering die voor gelijke rechten van zwarten strijdt,  gelijk staat aan hiphopartiesten.

Zwarte levens doen er toe. Witte levens doen er toe. Aziatische levens doen er toe. Latijns-Amerikaanse levens doen er toe. Black Lives Matter is anti-Amerikaans, en het is racistisch. Ze zingen rap liedjes over het doden van de politie, en ze praten over het doden van de politie, en ze schreeuwen het uit tijdens hun protesten en de politie hoort dat. Als er 60 schietpartijen in Chicago op Fourth of July zijn en 14 moorden, en Black Lives Matter is stil, en dan is er een politie moord met inderdaad twijfelachtige omstandigheden maar daar wordt meer op gefocust, dan vragen we ons af: Doen zwarte levens ertoe, of slechts de zeer weinige zwarte levens die worden gedood door witte politieagenten?

Terrence Cunningham, de voorzitter van de Internationale Vereniging van politie is het duidelijk oneens met Giuliani die stelt dat de schuld van de dood van politieagenten ligt, ondanks dat de organisatie expliciet afstand van de misdaad heeft genomen.

Ik zou die verbinding niet leggen. Ik zou niet zeggen dat Black Lives Matter een target gezet heeft op die politieagenten. Helaas, denk ik wel dat mensen deze kwestie echt gepolariseerd hebben. Als we echt willen werken aan oplossingen, moeten we samenwerken.

Sherrilyn Ifill, de voorzitter van de Afro-Amerikaanse belangenvereninging NAACP stelt dat Giuliani de laatste is die mag spreken over racisme.

Hij was aan de macht tijdens een van de meest gewelddadige periodes van de politie in New York. Die politisering is in feite verantwoordelijk voor een groot deel van de spanning die er bestaat tussen politieagenten en mensen in de Afro-Amerikaanse gemeenschappen.

Eerder sprak de politiechef in Austin Texas zich uit over politieleiding in het land die de schuld geven aan Black Lives Matter. Hij stelde dat het probleem alleen verergert op het moment dat er gegeneraliseerd wordt over groepen. Zijn woorden zou ook Giuliani ter harte kunnen nemen.

Op Twitter wordt er met hoon gesproken over de oud-burgemeester. Hij zou in eerste instantie racistisch en ook hypocriet zijn, aangezien zijn eigen dochter crimineel is en opgepakt werd op verdenking van diefstal.

 

Bron: New York Times

cc foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (88)