Laatste update 15:57
14

Oud-campagneleider Donald Trump, Paul Manafort, geeft zichzelf aan bij FBI

De oud-campagneleider van Donald Trump, Paul Manafort, is maandag gearresteerd door de federale autoriteiten. Eerder maandag meldde onder meer The New York Times dat Manafort en zijn voormalige assistent Rick Gates, beiden waren gevraagd zich aan te geven. Dit op verzoek van speciale aanklager Robert Mueller, die Manaforts betrokkenheid bij de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door Rusland onderzoekt.

Het is niet duidelijk waar Manafort en Gates van worden verdacht. Dat Manaforts assistent zich eveneens moet melden, komt volgens The New York Times omdat zijn naam in documenten is opgedoken, welke door Manafort zouden zijn gebruikt om geld van politici en zakenlieden uit Oost Europa te kunnen ontvangen, via een in Cyprus opgezet bedrijf. Manafort wordt onderzocht voor belastingfraude, witwassen en lobbywerk voor de pro-Russische regering van toenmalig president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj.

NOS schrijft over Manafort:

Manafort werkte van juni tot en met augustus 2016 voor Trumps campagne. Hij stapte op vanwege beschuldigingen dat hij miljoenen betaald had gekregen van een pro-Russische partij in Oekraïne.

Update 16.00
Donald Trumps voormalige campagneadviseur George Papadopolous heeft inmiddels toegegeven dat hij tegen de FBI heeft gelogen in het Mueller-onderzoek. Papadopolous wordt ervan verdacht contact te hebben gemaakt met de Russische overheid, en daar vervolgens tegen de FBI over te hebben gelogen.

Volgens de documenten in handen van de FBI heeft Papadopolous in maart 2016 afgesproken met een Russische vrouw, die werd voorgesteld als familie van de Russische president Vladimir Poetin. Ook zou ze banden hebben met hooggeplaatste ambtenaren binnen het Kremlin.

En The Donald zelf? Die roept vooral heel hard dat er niets aan de hand is, dat Hillary Clinton en dat de Democraten het hebben gedaan.

NYT: Paul Manafort, Who Once Ran Trump Campaign, Surrenders to F.B.I.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)