27

Oud-CDA-minister Hillen hield corruptie binnen Defensie moedwillig stil

Oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA) hield bewust informatie over een grote corruptiezaak achter voor de Tweede Kamer. Dat schrijft NRC dinsdag. ‘Details,’ noemde Hillen het, die de informatie achterhield omdat hij anders te weinig tijd over zou houden om het leger te managen.

De zaak stamt uit 2014, toen Hillen door de recherche als getuige werd opgeroepen in een zaak rond de aankoop van dienstauto’s van het ministerie. Voormalig Defensiemedewerker Jacques H. die het wagenpark van Defensie runde, zou steekpenningen van autodealers hebben aangenomen. In door de recherche afgeluisterde telefoongesprekken over de zaak, zou ook de naam van Hillen gevallen zijn. Na jaren van onderzoek komt de zaak volgende week voor de rechter.

Uit de verslagen van de rechercheverhoren, die NRC heeft mogen inzien, blijkt dat Hillen de zaak intern had willen oplossen. Het ministerie van Defensie had wel aangifte gedaan tegen H,, maar dat was niet zozeer ‘vanwege het feit’, maar ‘omdat het departement altijd tegen de Tweede Kamer moet kunnen zeggen: wij hebben alles gedaan’.

Toen het de beurt was aan Hillen om de Kamer in te lichten, hield hij de ernst van de verdenkingen achter. Naar eigen zeggen omdat hij H. wilde beschermen, omdat die in ‘een kwetsbare positie’ terecht was gekomen. Ook bemoeide Hillen zich herhaaldelijk persoonlijk met de rechtspositie van H. Volgens Hillen beschikte het ministerie over een ‘eigen correctiemechanisme’, dat ‘ook heel bevredigend werkte’.

Op 13 juni wordt de zaak voor het eerst voor de rechter gebracht. Het OM heeft een ruim 100.000 pagina’s tellend dossier opgebouwd over corruptie onder ambtenaren die verantwoordelijk waren voor de wagenparken van het leger en de politie.

Bron: NRC / foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (27)