Laatste update 00:25
50

Oud-FBI-directeur gaat mogelijke banden Trump en Rusland onderzoeken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoeker aangesteld die zal gaan uitzoeken of er sprake is van een link tussen het campagneteam van Donald Trump en de Russische overheid. Dat meldden diverse Amerikaanse media woensdagnacht. De onderzoeker is Robert Mueller, een voormalig officier van Justitie die tussen 2001 en 2013 directeur was van de FBI.

De aanstelling van Mueller gebeurde door procureur-generaal Rod Rosenstein, aangezien minister van Justitie Jeff Sessions zelf een actieve rol heeft heeft gespeeld in de campagne van Trump en zich daarom heeft teruggetrokken van enige bemoeienis met het onderzoek.

Met het benoemen van een onderzoeker hoopt Justitie dat de storm van kritiek die is opgelaaid nadat Trump FBI-directeur Comey de laan uitstuurde, net toen die de banden met Rusland onderzocht, weer wat gaat liggen. De kritiek is de laatste dagen alleen maar toegenomen, vooral nadat memo’s van Comey uitlekten waaruit bleek dat Trump heeft geprobeerd een onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn af te wenden. Ook zou Trump hebben gepolst in hoeverre het mogelijk is kritische journalisten te laten opsluiten.

Vooral vanuit de Democraten in het Huis van Afgevaardigden werd al eerder geëist dat Justitie een onafhankelijke onderzoeker zou aanstellen om de mogelijke banden met Rusland uit te pluizen. Dinsdagavond, na het uitlekken van de memo’s van Comey, sloten meerdere Republikeinen zich daarbij aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)