35

Oud Fox News-presentatrice nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur

Heather Nauert wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat heeft Donald Trump vrijdag bevestigd nadat Nauerts naam al rondzong in verschillende media. Nauert is momenteel woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken en was tot voor kort presentatrice op Trumps favoriete tv-zender Fox News.

Volgens Trump is Nauert ‘getalenteerd, slim en heel snel’. Nauert volgt aan het eind van dit jaar Nikki Haley op die in oktober plots liet weten op te stappen. Wat Haley gaat doen wanneer ze geen VN-ambassadeur meer is, is niet bekend, maar in de Verenigde Staten gaat al langer het gerucht rond dat ze zich na Trump verkiesbaar wil stellen als Republikeinse presidentskandidaat. De aanstelling van Nauert moet formeel nog wel door de Senaat worden goedgekeurd, maar aangezien de Republikeinen daar nog wel een meerderheid hebben, lijkt die benoeming een formaliteit.

Trump maakte vrijdag ook zijn nieuwe minister van Justitie bekend: William Barr. De 68-jarige Barr volgt Jeff Sessions op die direct na de door de Republikeinen verloren verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden door Trump werd gedwongen ontslag te nemen. Barr is geen onbekende op het ministerie, onder de onlangs overleden president George H.W. Bush was hij ook al minister van Justitie.

In de krap twee jaar dat Trump nu in het Witte Huis verblijft heeft hij al ruim veertig hooggeplaatste ambtenaren en stafleden moeten vervangen omdat ze al dan niet vrijwillig zijn vertrokken. In Amerikaanse media gonst het gerucht dat zijn eigen stafchef John Kelly aan die lijst wordt toegevoegd. De relatie tussen Kelly en Trump zou volgens bronnen in het Witte Huis zo verzuurd zijn, dat de twee geen woord meer met elkaar wisselen. Kelly wordt na zijn ontslag waarschijnlijk opgevolgd door Nick Ayers, nu nog stafchef van vicepresident Mike Pence.

Bronnen: NOS, CNN / cc-foto: The White House

Geef een reactie

Laatste reacties (35)