23

Oud-hoofdredacteur Deense cartoon-krant spioneerde voor Mossad

Herbert Pundik, nu Midden-Oostencorrespondent voor Politiken, spioneerde in jaren '50 en '60 voor Israël. Hij zag dit als zijn plicht als jood

Herbert Pundik heeft toegegeven dat hij een agent van de Mossad was in de tijd dat hij ook journalist was van de Deense krant Politiken. In Denemarken heeft dit voor de nodige ophef gezorgd. Politiken was ook een van de kranten die de controversiële cartoons van Kurt Westergard over de islam herpubliceerde. Vrijdag was de krant in opspraak, omdat excuses werden gemaakt voor dit herplaatsen.

Pundik zegt in een interview met de krant Informationen geen bezwaar in te zien tegen zijn spionage-activiteiten. Volgens hen profiteerde zijn krant er juist van, doordat ze zo verhalen binnenkreeg die ze anders nooit had kunnen betalen. Dit meldt NRC Handelsblad maandag.

De joodse Pundik is een autoriteit op het gebied van het Midden-Oosten, maar staat ook bekend als pleitbezorger van de Israëlische staat. In 1948 ging hij ook vrijwillig in dienst bij het Israëlische leger. Dat Pundik ook na zijn vertrek uit het leger betrokken bleef bij de Israëlische veiligheid was nog onbekend.

Zelf vond de journalist het zijn plicht als jood om zich in dienst te stellen van de staat Israël. De spionage vond plaats in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Toen hij in 1970 hoofdredacteur werd van Politiken, is hij gestopt met rapporteren, zegt hij nu. De krant zegt begrip te hebben voor de jonge Pundik.

http://www.flickr.com/photos/jacobms/443708367/

Geef een reactie

Laatste reacties (23)