Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-legerleider Al-Sisi behaalt monsterzege bij verkiezingen Egypte

  •  
29-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Sisi300.jpg
VIDEO Opkomst extreem laag bij presidentverkiezingen: 46 procent ... Al-Sisi krijgt 93 procent van de stemmen
De voormalig Egyptisch legerleider Abdel Fatah Al-Sisi heeft met een overweldigende meerderheid de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens voorlopige uitslagen haalde hij 93 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage viel tegen. Ondanks een extra stemdag bleef het steken op 46 procent, zo meldt de NOS.
Met vrijwel alle stemmen, zo’n 25 miljoen, geteld heeft Al-Sisi heeft een enorme voorsprong op zijn enige tegenstander, de linkse politicus Hamdeen Sabahi. Die haalt volgens de voorspellingen maar 3 procent, zo is bij de NOS te lezen. Het opkomstpercentage van 46 is lager dan dat in 2012, toen Morsi, van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, werd gekozen. De Moslimbroederschap boycotte van de verkiezingen, evenals enkele seculiere, jongerengroeperingen die ooit de opstand tegen Mubarak begonnen.
Volgens Mario David, het hoofd van de Europese waarnemersmissie, zijn er geen grote onregelmatigheden bij de verkiezingen geconstateerd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.