78

Oud-leraren Ibn Ghaldoun klappen uit de school

NRC: Examenfraude was 'logisch gevolg' van 'sjoemelklimaat' ... Druk op en bedreiging van docenten op Rotterdamse school

Even leek de druk van de ketel, nadat deze week bekend werd dat Ibn Ghaldoun onder de vleugels van de christelijke scholenvereniging CVO de komende paar jaar mag proberen haar reputatie te herstellen. Een dag later heeft zich echter alweer een nieuw schandaal aangediend, nadat zeven oud-docenten tegenover NRC een boekje open deden over de misstanden op het onderwijsinstituut.

De docenten spreken van een ‘sjoemelklimaat’ waarvan de grootscheepse eindexamenfraude een ‘logisch’ gevolg zou zijn. De sfeer wordt gesloten genoemd en leraren zouden onder zware druk staan van ouders en leerlingen om gunstige cijfers te noteren. Er zouden zelfs docenten zijn bedreigd. Ook zouden de huiswerkklassen voor meisjes een soort slecht verhulde anti-maatschappijleer zijn. NRC citeert:

Een lerares die er jaren geleden les gaf, vertelt dat meisjes na schooltijd bij elkaar moesten komen in ‘huiswerkklassen’. Maar dat waren geen huiswerkklassen. Dat waren lessen om kinderen te indoctrineren. Alle lessen waren tegen de maatschappij gericht. Ze mochten nooit trouwen met een Nederlander. Ze mochten zelfs niet met ongelovigen omgaan, werd hun verteld.

De gesloten sfeer maakte ook dat het niet makkelijk was om elkaar op onvolkomenheden aan te spreken, waardoor het sjoemelgedrag gemeengoed werd. Cijfers zouden regelmatig worden opgehoogd, aldus de docenten. Onder druk of na gezeur van leerlingen zouden vieren tot zessen worden opgetrokken. Daarnaast waren docenten bijzonder gul met herkansingen. De oud-leerkrachten in NRC:

Sommige collega’s gingen door met herkansen tot ze een voldoende hadden.” Een leraar die weigerde hierin mee te gaan, kwam een aantal jaar geleden in conflict met een groep Marokkaanse havo-leerlingen. De leraar wilde hun onvoldoendes niet ‘ophogen’ en werd vervolgens bedreigd door de jongens. Kort hierna is zijn auto vlak bij de school vernield. De leraar heeft hiervan aangifte gedaan. Een andere leerkracht is begin dit jaar bedreigd, verklaren de anonieme leraren. Er zouden bedreigingen zijn geuit omdat deze leerkracht weigerde een leerling een (onverdiende) herkansing te geven.

 cc-foto: Richard Lee

Geef een reactie

Laatste reacties (78)