28

Oud-minister Ben Bot: ‘Ik werd ook afgeluisterd’

Maar door wie? Ben Bot over een vreemde kwestie met premier Balkenende

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot heeft tegenover Nieuwsuur onthuld dat hij werd afgeluisterd tijdens zijn werkzaamheden. De onthullingen betreffen de periode dat hij werkte als EU-diplomaat van 1992 tot 2003. Bot was minister van 2003 tot 2007. Hij sprak met Nieuwsuur in het kader van de nieuwe onthullingen rond de Amerikaanse afluisterpraktijken.


De NOS meldt:

In de ruim twintig jaar dat Bot EU-diplomaat was, merkte hij verschillende keren dat hij werd bespioneerd. Zo was hij eens ’s avonds aan het onderhandelen over een verdrag, toen de toenmalige premier (Balkenende, red.) hem belde. “Die zei: ‘Misschien moet u dat en dat element een klein beetje bijstellen, want ik krijg net een telefoontje dat u wel erg hard bezig bent.’ Ik was vanaf half negen ’s avonds in gesprek en de zaal niet uit geweest, dus niemand kon dat hebben verteld.” Bot wil niet zeggen welk land verantwoordelijk was voor het afluisteren, maar de VS was het in elk geval niet. Verder herinnert Bot zich dat tijdens een verbouwing ontdekt werd dat in bepaalde zalen afluisterapparatuur was geïnstalleerd. Ook rommelde een land ooit met de vertaalcabines die het had geleverd.

De Franse president François Hollande is woest over de onthulling dat de VS de spionagepraktijken ook tegen de EU inzet. Hij dreigt de totstandkoming van een vrijhandelsverdrag tegen te werken als Washington niet direct stopt met het afluisteren van Europese diplomaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)