48

Oud-minister Els Borst overleden

Vakvrouw bestreed dogmatici die het lijden van ernstig zieken als wil van God zien ... D66-leider gaf Nederlanders het recht op een waardige dood

Oud-minister van Volksgezondheid en oud-leider van D66 Els Borst is op 81-jarige leeftijd overleden. Borst wordt geprezen om haar kundigheid. Ze bestreed religieuze dogmatici en pakte de tabaks- en alcoholindustrie voortvarend aan.


Update 07:30

Minister Borst werd door een vriendin aangetroffen in de garage van haar woning. De politie denkt niet aan een misdrijf maar doet onderzoek om de toedracht die leidde tot haar dood te achterhalen.

De minister wordt alom geprezen om haar verdiensten en verzet tegen dogma’s die het menselijk lijden bij ziekte in stand houden. De Volkskrant schrijft:

Vorig jaar riep Els Borst predikanten op een mazelenepidemie in de Nederlandse bijbelgordel te voorkomen. ‘Vaccineren is niet tegen de wil van God. Als alles de wil van God is, dan is de uitvinding van het vaccin dat ook.’ Ze schreef ook nog een voorwoord voor een boek, waarin zij erop wees dat bij de dementie de schriftelijke wilsverklaring in de plaats kan treden van het mondelinge verzoek om euthanasie.

Eerder 

De NOS meldt:

Minister van Staat Els Borst (81) is overleden. Ze werd onder verdachte omstandigheden gevonden bij haar huis in Bilthoven aan het begin van de avond. De politie doet er onderzoek, wat er precies is gebeurd is onduidelijk.

Nu.nl schrijft:

Borst was zaterdag nog aanwezig op het D66-congres, in gezelschap van een van haar kleinkinderen. Er was toen volgens Pechtold geen enkele reden tot ongerustheid over haar gezondheid. Borst was volgens hem nog volop geïnteresseerd in de politiek. Pechtold beschouwde Borst als ”zijn coach op de achtergrond” en heeft veel van haar opgestoken. Voor D66 was ze volgens hem van onschatbare waarde.

Els Borst was medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en bijzonder hoogleraar evaluatie-onderzoek van het klinisch handelen aan het AMC in Amsterdam voordat ze minister werd in beide Paarse kabinetten. Ze maakte euthanasie wettelijk mogelijk. Christelijke partijen reageerden zeer verbolgen omdat ze bij aanname van de wet de woorden “het is volbracht” sprak, zoals die in het Nieuwe Testament aan Jezus worden toegeschreven terwijl hij aan het kruis sterft.

Borst verbeterde ook de donorwetgeving in een poging het schrijnend tekort aan donoren op te lossen. Ze oogstte als minister veel lof voor haar doortastendheid en kennis van zaken maar werd later door Pim Fortuyn hard aangevallen. Hij stelde openlijk dat Borst vanwege de wachtlijsten in ziekenhuizen “meer doden op haar geweten had dan Bin Laden”. Borst had de bestrijding van wachtlijsten al kort na haar aantreden tot prioriteit nummer één gemaakt. In 2002 bleek uit een door haar ingesteld onderzoek dat het wegwerken niet lukte omdat de ziekenhuizen intern veel strijd en tegenwerking kenden.

NRC Handelsblad over het overlijden, met de reactie van onder meer Alexander Pechtold

Video boven: Els Borst bij Buitenhof, september 2013, video onder: Els Borst in 2010 op een congres over euthanasie

Geef een reactie

Laatste reacties (48)