Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-minister Ploumen wint Machiavelliprijs met SheDecides-campagne

  •  
09-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oud-minister Ploumen (PvdA) mag dit jaar de Machiavelliprijs in ontvangst nemen voor haar initiatief SheDecides, waarmee geld wordt ingezameld voor seksuele voorlichting en abortus in ontwikkelingslanden. De SheDecides-campagne ontstond nadat de huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump, het nodig vond om de financiering van organisaties die ongewenst zwangere vrouwen in het buitenland bijstaan, te stoppen. Ploumen wist in een jaar tijd bijna 400 miljoen euro in te zamelen.
De jury van de Machiavelliprijs zegt onder de indruk te zijn van de snelheid waarmee SheDecides bekendheid verwierf. “Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes”, aldus het juryrapport.
Het ontstaan van SheDecides was spontaan, zo verklaarde Ploumen eerder in het NOS Radio 1 Journaal.
" Normaal ben ik nogal planmatig, maar toen Trump die maatregel nam, dacht ik: we moeten iets doen. Geen plan, geen strategie, maar heel veel overtuiging dat er iets moest gebeuren. "
Eerdere winnaars van de Machiavelliprijs zijn de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Eberhard van der Laan en Máxima.

Meer over:

leven, feminisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.