Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-Oranjespeler Jimmy Floyd Hasselbaink betrokken bij omkoopschandaal

  •  
28-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-28-om-23.29.42
Oud-voetballer Jimmy Floyd Hasselbaink is betrokken in een omkoopschandaal. De voormalig Oranje-international en huidige coach van het Britse Queens Park Rangers (QPR) wilde voor een riante vergoeding namens een sportbureau voetballers slijten aan zijn eigen club. De onderhandelingen die Hasselbaink daarover voerde zijn door een undercover journalist van The Telegraph op video vastgelegd.
Hasselbaink was er speciaal voor naar Singapore gevlogen. Daar zou hij overleg voeren met wat uiteindelijk journalisten bleken te zijn, die zich voordeden als vertegenwoordigers van een Aziatische spelersmakelaardij. De makelaars wilden zogenaamd graag hun spelers aan het werk zien in de Britse Premier League en waren op zoek naar iemand die wat deuren kon openen. Hasselbaink liet weten dat hij voor het juiste bedrag spelers bij zijn eigen club kon onderbrengen. Een deal die dus zou inhouden dat Hasselbaink met het geld van zijn club spelers koopt van een bedrijf dat hem vervolgens weer betaalt voor die deal.
Op de videobeelden is te zien hoe de journalisten eerst een bedrag noemen van 35.000 of 40.000 pond, maar dat lacht Hasselbaink weg. ‘Je moet met iets beters komen dan dat,’ zegt hij. Op de vraag aan welk bedrag hij zelf denkt, zegt Hasselbaink vervolgens: ‘Kijk, je moet proberen om me gelukkig te maken. Kom maar met een mooi bedrag.’ Uiteindelijk blijkt dat Hasselbaink genoegen te willen nemen met 55.000 pond. Ook laat Hasselbaink weten dat hij het geld niet gestort wil hebben op een Britse bankrekening, maar op een Nederlandse. Op die manier zou hij er naar eigen zeggen minder belasting over hoeven betalen.
De onthullingen komen een dag nadat de Telegraph al bekend maakte dat de Engelse bondscoach Sam Allardyce 400.000 pond per jaar had bedongen om voor hetzelfde makelaarskantoor aan de slag te gaan. Een makelaarskantoor dat dus niet bestaat, maar is opgezet door undercover journalisten. Het koste Allardyce direct zijn baan.
Hasselbaink heeft inmiddels op de onthullingen van de Telegraph gereageerd. Volgens hem gingen de onderhandelingen over het houden van toespraken om zo banden tussen bedrijven in het oosten en Engelse voetbalclubs aan te halen. Hij ontkent ook maar iets fout te hebben gedaan. Damian Collins, parlementslid en lid van de sportcommissie, heeft gezegd dat elke vorm van financiële belangenverstrengeling uit den boze is en dat wat hem betreft Hasselbaink geroyeerd wordt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.