44

Oud-politici: Europa, keer je af van Amerika’s gevaarlijke Israël-beleid

Europese oud-politici hebben zich in een gezamenlijke brief uitgesproken tegen het huidige Israël-Palestina-beleid van de Verenigde Staten. Onder Trump houdt dat beleid eenzijdige steun voor Israël in ten nadele van de situatie van de Palestijnen. De brief is gepubliceerd in de Britse krant The Guardian en roept de Europese Unie op het Amerikaanse beleid pas te steunen wanneer dat rechtvaardig is voor de Palestijnen.

De groep ondertekenaars bestaat uit 25 oud-ministers van Buitenlandse Zaken, zes oud-premiers en twee voormalig secretarissen-generaal van de Verenigde Naties. Vanuit Nederland zijn dat oud-minister Jozias van Aartsen en voormalig speciaal coördinator Midden-Oosten voor de Verenigde Naties Robert Serry.

Volgens de briefschrijvers bevindt Europa zich momenteel net als het Midden-Oosten ‘op een kritiek punt’. Internationale wetgeving heeft er aldus de briefschrijvers voor gezorgd dat Europa de langste periode van vrede, welvaart en stabiliteit beleeft en de Europese Unie probeert diezelfde vrede te bewerkstelligen voor Israël en Palestina. Maar onder Trump hebben de Amerikanen eenzijdig de Israëlische claim op Jeruzalem als hoofdstad erkend en zijn ze ‘verontrustend onverschillig’ wat betreft de illegale Israëlische nederzettingen. De briefschrijvers wijzen erop dat met genoemde ingrepen en daarbij het stopzetten van hulpprogramma’s voor de Palestijnen, de veiligheid en stabiliteit van landen op de grens met Europa door de Verenigde Staten in gevaar wordt gebracht.

De ondertekenaars roepen met de brief de Europese Unie op vast te houden aan de tweestatenoplossing, waarbij wordt gestreefd naar een soevereine Palestijnse staat naast Israël, waarbij de pre-1967-grenzen worden aangehouden ‘met wederzijds overeengekomen, minimale en gelijke landruil. Met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen’. Samenwerking met de Verenigde Staten heeft volgens de briefschrijvers nog altijd de voorkeur, ‘maar als onze belangen en fundamentele waarden op het spel staan, moet Europa zijn eigen koers varen’.

cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (44)