Laatste update 20:06
90

Oud-premier Lubbers (78) overleden

Voormalig minister-president en CDA-politicus Ruud Lubbers is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Lubbers is in aanwezigheid van zijn vrouw Ria Lubbers-Hoogeweegen en kinderen Paul, Bart en Heleen gestorven in zijn woonplaats Rotterdam.

Lubbers was van 1982 tot 1994 premier van Nederland en leidde drie kabinetten. Hij schreef geschiedenis bij zijn aantreden als de jongste premier ooit en daarna als de langstzittende minister-president van Nederland. Voor zijn aantreden als premier was hij werkzaam als ondernemer, diplomaat en in de jaren zeventig als minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl. De laatste jaren van zijn leven zette hij zich in voor het behoud van het milieu, voor de terugdringing van kernwapens en sprak hij zich uit tegen de wijze waarop allochtonen en vluchtelingen werden neergezet in de media en politiek.

De opvolger van Lubbers, oud-PvdA-politicus en oud-premier Wim Kok heeft ook gereageerd op zijn overlijden, meldt het ANP:

Premier Ruud Lubbers stond open voor de opvattingen van andersdenkenden, ook als hij die niet tot de zijne wilde of kon maken. In het kabinet Lubbers-III stond wederzijds respect centraal, ook als we van meningen verschilden. Als premier stelde Lubbers – waar dat mogelijk was – zich boven de coalitiepartijen en ook dat heb ik zeer gewaardeerd. Ruud Lubbers heeft van 1973, het jaar waarin hij toetrad tot het kabinet-Den Uyl, tot 1994 prominente rollen vervuld in de Nederlandse politiek. Hartelijk en voorkomend in de omgang en resultaatgericht. Met zijn overlijden is een groot man van ons heengegaan, aan wie Nederland veel dank verschuldigd is.

CDA-leider Sybrand Buma heeft ‘met groot verdriet‘ kennis genomen van het overlijden van de oud-premier:

Lubbers was een groot staatsman en een overtuigd christendemocraat. Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)