Laatste update 19:11
60

Oud-premier Wim Kok (80) overleden

Oud-premier Wim Kok is in zijn woonplaats Amsterdam op 80-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Rita, kinderen en kleinkinderen waren aanwezig in het ziekenhuis, waar hij stierf aan de gevolgen van een hartkwaal. Dit heeft zijn familie bekendgemaakt.

Wim Kok is geboren en getogen in Bergambacht, waar zijn vader werkte als timmerman. Na de mulo deed hij HBS en vervolgens bedrijfskunde aan het Instituut Nijenrode. Vanaf medio jaren zeventig had hij de leiding over de vakcentrale FNV. Na zijn vakbondsjaren werd hij in 1986 de opvolger van toenmalig PvdA-leider Joop den Uyl. Hierop werd hij minister van Financiën en vicepremier onder Ruud Lubbers in diens derde kabinet. De tijd van twee ‘paarse’ kabinetten brak aan vanaf 1994: van twee kabinetten was hij premier.

Bij het aanvankelijk omstreden huwelijk tussen toenmalig prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta, de Argentijnse dochter van een voormalig minister uit het omstreden regime van Videla, toonde hij groot leiderschap door de vader van Maxima weg te houden van de bruiloft. Dit vergde veel emotionele gesprekken met betrokkenen en een sterk politiek gevoel. Na zijn Haagse loopbaan werd hij commissaris bij onder andere ING, Shell en KLM. Ook was hij niet-uitvoerend bestuurder bij de op één na grootste bank van China.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)