1

‘Oud-president Saleh van Jemen gedood door rebellen’

Maandag is de voormalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh omgekomen bij een aanval, dat naar verluidt werd uitgevoerd door Houthi-rebellen, zo meldt een radiostation dat actief is in het gebied dat door de Houthi’s wordt gecontroleerd. Bronnen binnen de partij van Saleh zouden het bericht inmiddels hebben bevestigd.

De 75-jarige oud-president reikte afgelopen weekend de grote vijand van de Houthi’s, Saoedi-Arabië de hand. Tot voorheen was Saleh juist een bondgenoot van de Houthi’s. Samen met hen voerde Saleh een strijd tegen zijn opvolger, de door de coalitie onder leiding van Saoedie-Arabië gesteunde Abd Rabbuh Mansur Hadi.

Op sociale media doen foto’s de ronde van de omgekomen ex-president. In een video is te zien hoe hij op een deken ligt die wordt vastgehouden door feestvierende Houthi-rebellen. Aan zijn hoofd heeft hij een wond.

NRC:

Saleh was de machtige man achter de schermen die er mede voor zorgde dat de Houthi’s, gebruikmakend van de politieke chaos in het land, in september 2015 hoofdstad Sana’a veroverden op het Jemenitische leger. Een half jaar later vluchtten president Hadi en zijn ministers naar Saoedi-Arabië.

Tijdens zijn presidentschap was Saleh overigens een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië in de strijd tegen terrorisme. De mensenrechtenschendingen en de corruptie in het land werden omwille daarvan genegeerd, totdat de inwoners van Jemen in 2011 en 2012 de straat op gingen om te protesteren tegen het dictatoriale regime van Saleh. Dat protest werd met harde hand neergeslagen, honderden burgers kwamen hierbij om het leven.

Uiteindelijk gaf Saleh onder druk van de voormalige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, toe en gaf hij zijn macht over aan vicepresident Hadi, in ruil voor immuniteit.

Oorlog in Jemen laait weer op

Geef een reactie

Laatste reactie