17

Oud-PvdA-voorzitter zet zich af tegen supergemeentes

Felix Rottenberg wantrouwt ideeën over schaalvergroting van PvdA-minister Plasterk 

Maandagavond verzorgde oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg de jaarlijkse Herman Höften lezing in de bibliotheek van Almelo. In zijn lezing zette hij zich af tegen de schaalvergroting van gemeenten. En tegen minister Plasterk, tevens PvdA, aldus dagblad Tubantia.

Rottenberg:

De van oudsher sterke wijkcentra worden in Almelo en andere gemeenten aangevreten door modieuze ontwikkelingen zoals het het uitbesteden van het beheer aan semi-commerciële organisaties. Alsof Europa daartoe verplicht. Quatsch. Het is een keiharde bezuiningstruc. Ik noem dat technocratische schurft.”

In het regeerakkoord is afgesproken het aantal gemeenten en provinciën terug te brengen. Het kabinet pleit dan ook, bij monde van minister Plasterk, voor superprovincies van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Volgens Rottenberg zijn dat soort ontwikkelingen gedoemd te mislukken. Daarom staat hij wantrouwig tegenover minister Plasterk, aldus dagblad Tubantia

Rottenberg: “Als steden mammoetorganisaties worden, zal de persoonlijke signatuur van de volksvertegenwoordigers afnemen.”

Plasterk deed eerder gemeentegrenzen af als de uitkomst van twisten tussen pausen en adel in het verre verleden van Nederland. Volgens Rottenberg is dat onzinnig en is daar niets van waar.

De PvdA-afdeling Almelo nodigt elk jaar een landelijke prominent uit sociaal-democratische kringen uit voor het houden van de Herman Höften Lezing. Eerder gingen Job Cohen, Agnes Jongerius en Diederik Samsom.

De lezing werd gehouden onder de titel ‘Tussen droom en daad’ en stond in het teken van de sociaal democratie en de wijze waarop Herman Höften deze in zijn leven in praktijk bracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)