Laatste update 24 juli 2016, 02:07
58

Oud PVV-Kamerlid Brinkman gedegradeerd bij politie na leugens

Hero Brinkman, prominent Kamerlid voor de PVV van 2006 tot 2012 – is door de Amsterdamse politie waar hij thans werkt bestraft met voorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim. Hij is ook in rang gedegradeerd. Aanleiding voor de disciplinaire maatregelen is dat Brinkman als rechercheur een vrouw “willens en wetens” onterecht schuldig heeft verklaard aan een mishandeling. De echte dader werd door Brinkman vrij gelaten en werd niet vervolgd. Toen het OM de zaak onderzocht maakte Brinkman Justitie voor leugenaars uit.

NRC schrijft:

De kwestie vloeit voort uit een mishandelingzaak: een vrouw werd drie jaar geleden in een Amsterdams café met een glas in haar gezicht geslagen. Brinkman dwong een vrouw tot een bekentenis door te zeggen dat er camerabeelden van het incident waren die ‘helder en duidelijk’ tonen wat er was gebeurd. Toen zich een paar maanden later een vrouw meldde die zei de echte dader te zijn, werd ze weggestuurd omdat de zaak al was opgelost. De politie ging ervan uit dat de dader die zich meldde dat deed op verzoek van de ouders van het meisje dat al was aangewezen als dader.

De zaak werd in 2015 aan het licht gebracht door het NTR-programma De Kennis van Nu.

De advocaat van het slachtoffer noemt het een wonder dat Brinkman niet ontslagen is. De populistische politicus, thans voorman van de OndernemersPartij, raakte de afgelopen jaren vaker in opspraak. Zo werd hij veroordeeld wegens bedreiging met een hakbijl.

Update 15:30

Brinkman wil de advocaat aanklagen wegens smaad, meldt NRC-redacteur Marcel Haenen


cc-foto: Victor van Werkhooven

Geef een reactie

Laatste reacties (58)