4

Oud-voorzitter AFM: Crisis gebeurt zo weer

Docters van Leeuwen: Onderliggende problemen niet weg. Huidig voorzitter Hoogervorst: AFM gaat fouten bankbestuurders bijhouden

Een internationale kredietcrisis zoals de huidige kan over drie jaar zo maar weer gebeuren. Dat zei Arthur Docters van Leeuwen, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vrijdag voor de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit.

Volgens Docters van Leeuwen bestaan de onderliggende oorzaken nog.

Nu konden we het nog betalen, maar wat als er over drie jaar weer zo’n crisis komt? Let op uw zaak, het is niet zo dat het ernstigste achter ons is. Zolang er in elk geval op Europese schaal, niet iets fundamenteel wordt veranderd, moeten we ernstig rekening houden met een herhaling van de crisis.

Docters van Leeuwen noemde als belangrijkste oorzaak voor de crisis de “frivoliteit”van wetgeving en toezicht in de Verenigde Staten. Mensen konden daar zonder veel problemen eindeloos schulden aangaan.

De huidige voorzitter van de AFM, oud-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst, zei op zijn beurt voor de commissie dat de AFM “de kerfstok van bestuurders in beeld te gaat brengen”. Dat meldt onder andere de Pers vrijdag.

Het betekent dat de toezichthouder systematisch gaat bijhouden of bankbestuurders hun werk wel goed doen. Het opbouwen van zo’n dossier kan toezichthouders helpen om een bestuurder uit zijn functie te zetten als dat nodig is.

De AFM-voorzitter wees erop dat bij het aantreden van een bestuurder van een financiële instelling wel goed wordt gekeken of deze deskundig genoeg is.

Daarna houden we dat ook wel in de gaten, maar niet systematisch genoeg. Het blijkt dat als de benoeming eenmaal is goedgekeurd, het heel lastig is om zo iemand er via de bestuursrechter weer uit te gooien”, aldus Hoogervorst.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)