Laatste update 21:16
24

Oud-VVD-Defensieminister onderzoekt Afghaans evacuatiedrama

Er is niet ver gezocht voor een onderzoeksleider naar het evacuatiedrama in Afghanistan. Oud-minister van Defensie Frank de Grave (VVD) heeft de taak gekregen om uit te zoeken hoe het demissionaire kabinet zo heeft kunnen blunderen met het op tijd weghalen van mensen uit het door de Taliban overlopen land. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag.

Terwijl omringende landen al weken druk bezig waren met de evacuatie en een luchtbrug met Afghanistan hadden geopend, leek voor het Nederlandse kabinet geen vuiltje aan de lucht. Kort voor de val van Kaboel probeerde het kabinet zelfs nog Afghaanse asielzoekers terug te sturen. De evacuatieoperatie die uiteindelijk werd uitgevoerd, moest vroegtijdig worden stopgezet, waardoor duizenden mensen achterbleven. Inmiddels is duidelijk dat zeker één tolk die voor de Europese politiemissie werkte, door de Taliban is vermoord.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk eiste van het ministerie van Defensie, dat sinds het opstappen van CDA’er Ank Bijleveld wordt geleid door VVD’er Henk Kamp, dat een onafhankelijk onderzoek naar het fiasco wordt uitgevoerd. Hij kreeg hiervan steun van een Kamermeerderheid. De Grave was tot en met 2002 namens de VVD minister van Defensie. Sinds 2018 is hij lid van de Raad van State.

In de oppositie is niet iedereen enthousiast over de aanstelling van De Grave. SP-Kamerlid Jasper van Dijk laat via Twitter weten: ‘Oud defensieminister leidt onderzoek naar mislukte evacuatie. Hier kan WC-eend nog een puntje aan zuigen. Fijn ook om dit uit de media te vernemen.’

PvdA-Kamerlid Kati Piri schrijft: ‘Volstrekt ongepast dat een oud-minister van defensie naar voren wordt geschoven om onderzoek te leiden naar oa wat misging bij… defensie!’

Geef een reactie

Laatste reacties (24)