Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-wereldleiders willen drugs legaliseren

  •  
02-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
cannabis_300.jpg
'Oorlog tegen drugs is mislukt' … 'stoppen met criminalisering, marginalisering en stigmatisering van mensen die drugs gebruiken maar niemand kwaad doen'
Terwijl in Nederland het kabinet het gebruik van softdrugs weer crimineel wil maken, pleiten oud-wereldleiders voor de legalisering van cannabis. In de internationale commissie voor drugsbeleid zitten onder meer de oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS George Schultz, de voormalige presidenten van Brazilië, Fernando Cardoso, César Gavira (Colombia), Ernesto Zedillo (Mexico) en oud VN-chef Kofi Annan en de schrijver Maria Vargas Llosa.
Volgens de commissie is de oorlog tegen drugs domweg niet te winnen en kost die duizenden doden, stimuleert die georganiseerde misdaad en kost het verbod de belastingbetalers miljarden euro’s. Het 19-koppig team pleit voor een doordachte omgang met drugs, experimenteren met legalisering en het bieden van effectieve zorg aan verslaafden.
De commissieleden roemen het Nederlandse gedoogbeleid en stellen dat ten voorbeeld aan andere landen. 
BNR schrijft:
Volgens de groep is de oorlog tegen drugs nagenoeg mislukt en het de hoogste tijd voor fundamentele hervormingen van het drugsbeleid in en buiten de Verenigde Staten.Ze willen dat de bepalingen over marihuana worden versoepeld en roept regeringen op om “te stoppen met de criminalisering, marginalisering en stigmatisering van mensen die drugs gebruiken maar niemand kwaad doen”. 
RTEmagicC_drugs356_292.jpg
RTEmagicC_cannabis_620_827.jpg
cc-foto:  Julia Seeliger

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.