73

Oud-wethouder waarschuwt bij herdenking Februaristaking voor racisme FvD


Tijdens de herdenking van de Februaristaking op zondag 25 februari hield oud-wethouder Roel Walraven (CPN) in Amsterdam-West een toespraak waarin hij zijn herinneringen aan de bezetting deelde. Tijdens de toespraak haalde Walraven het belang aan van de Februaristaking destijds en noemde het een ‘unieke gebeurtenis van solidariteit en anti-racisme in het bezette deel van Europa’.

Dat herdenken we vandaag: de strijd en de strijders voor solidariteit, het idee dat we nooit mogen toestaan dat rassenhaat en oorlog voet aan de grond krijgen.

Volgens Walraven is het van groot belang om niet te denken dat de gevaren van weleer ver achter ons liggen en dat men niet alleen naar het verleden moet kijken, maar de ogen ook stevig op het heden gericht moet houden:

Het racisme ligt nog steeds op de loer en het verspreidt zich onder valse voorwendselen in Europa. Ook in Nederland, ook in onze stad, de stad van de Februaristaking probeert het voet aan de grond te krijgen. De uit Duitsland overgewaaide racistische organisatie Pegida wilde uitgerekend op deze dag tegen vluchtelingen en asielzoekers in Amsterdam demonstreren. Wat Wilders nog niet heeft aangedurfd, doet nu Thierry Baudet met de deelname van Forum voor Democratie aan de gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen dat de democratie in die partij ver te zoeken is, maar er zijn genoeg symptomen van deze kant om het gevaar te onderkennen.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)