1

Oude homo’s nooit meer gedwongen terug de kast in

Eerste thuiszorgorganisatie voor homoseksuelen in Amsterdam is een feit

In Amsterdam is de eerste thuiszorginstelling voor homoseksuelen opgericht, Gay Care. Directeur Jan Nieuwenhuis (52) zegt de organisatie te hebben opgericht omdat homoseksuelen, biseksuelen en transgenders met reguliere instellingen vaak niet zichzelf durven te zijn. Ze duiken zo de kast weer in, bang dat de geaardheid niet wordt geaccepteerd door de zorgverlener.

Gay Care begint in eerste instantie in Amsterdam. “Amsterdam heeft altijd grote aantrekkingskracht gehad op homo- en biseksuelen uit het hele land, waardoor zij nu soms ver van hun familie wonen. En de anonimiteit van een grote stad maakt mantelzorg moeilijker te organiseren”, aldus Nieuwenhuis.

Dagblad Trouw tekent het verhaal op van een vrouw die de foto van haar overleden vrouw verstopte, uit voorzorg, telkens wanneer er een thuishulp over de vloer kwam, uit angst dat haar geaardheid niet goed zou vallen bij haar hulp.

Nieuwenhuis:

Op oudere leeftijd zijn we het meest kwetsbaar en hebben we veel zorg nodig. Juist dan is de behoefte het grootst om over het verleden te praten: hoe het vroeger was, maar ook over de partner. Dat is lastig als je niet weet of homoseksualiteit door de thuiszorgmedewerker wordt geaccepteerd. Uit voorzorg houden zij dus maar hun mond, en kunnen zij hun levensverhaal niet kwijt.

In de toekomst is het ook een optie dat er een speciale woonvorm voor deze doelgroep komt. Vanaf donderdag kunnen belangstellenden officieel een beroep doen op de nieuwe thuishulporganisatie.
Trouw: Homoseksueel kan nu voor eigen thuiszorg kiezen

cc-foto: Hindrik Seijens

Geef een reactie

Laatste reactie