Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oude beschaving erkende duizenden jaren geleden al transgender personen

  •  
30-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
Naghade-hasanloo3
Na een analyse van gebruiksvoorwerpen die werden opgegraven in Iran, in de buurt van graven uit de ijzertijd, blijkt dat daar bijna 3000 jaar geleden drie vormen van offers werden gebracht. Een voor vrouwen, een voor mannen en een voor een derde gender. De oude beschaving blijkt hiermee meer vooruitstrevend te zijn geweest dan menig hedendaagse wereldleider. De Amerikaanse president Donald Trump probeert al een tijdje om transgenders hun officiële status te ontnemen.
Megan Cifarelli, een kunsthistorica uit de buurt van New York, deed onderzoek naar de opgravingen en kwam tot de conclusies dat zo’n 80 procent van de gevonden voorwerpen kon worden toegeschreven aan een mannelijk of vrouwelijk skelet. De resterende goederen overlapte de twee. Bij een skelet in Hasanlu, in het noordwesten van Iran, vond ze aanwijzigingen dat de overledene mannelijke rituelen had uitgevoerd maar een vrouwelijke jurk droeg. Volgens Cifarelli was de gender van deze persoon onbekend. Cifarelli is er daardoor van overtuigd dat uit de opgravingen naast de mannelijke en vrouwelijke nog een derde gender kan worden gecategoriseerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.