86

‘Ouderen moeten huis verkopen om zorg in te kopen’

Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau: Om zorgkosten te temperen zijn harde ingrepen onvermijdelijk

Ouderen moeten in de toekomst de waarde van hun huis gebruiken om zorg in te kopen. Terwijl zij in hun eigen huis blijven wonen, kunnen ze de waarde deels verzilveren bij de bank of pensioenfonds en daarvan verzorging of verpleging regelen. Zo’n regeling kan de explosie van de zorgkosten temperen. Dit stelt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau zaterdag in de Volkskrant.

Het kabinet voorziet dat de zorgkosten bij ongewijzigd beleid in 2040 40 procent van de rijksbegroting opslokken, zo schrijft de Volkskrant. Nu is dat nog 20 procent. De kostenexplosie is volgens Schnabel deels onvermijdelijk. “Als de groep 65-plussers door de vergrijzing groter wordt, stijgt hun zorgbehoefte, hun aandeel in de zorguitgaven en ook het totaal van de zorgkosten”, zegt hij. 

Een grote koerswijziging in het beleid is volgens de SCP-directeur moeilijk voor elkaar te krijgen. “Mensen vinden zorg wel heel belangrijk. Het raakt iedereen, het is persoonlijker dan onderwijs of defensie. Tegengaan van de stijging van zorgkosten is daardoor heel moeilijk.”

Toch zullen op termijn harde ingrepen onvermijdelijk zijn. Schnabel vergelijkt de situatie met de pensioenen. “Tot drie jaar geleden zei iedereen over de pensioenen: die zijn helemaal veilig en gegarandeerd. Pas nu durven de pensioenfondsen te zeggen dat we daar niet op mogen rekenen.”

Meer dan de helft van de huishoudens woont nu in een eigen huis. Voor wie geen eigen huis heeft, moet goede basiszorg volgens Schnabel hoe dan ook gegarandeerd blijven.

Lees meer bij de Volkskrant: ‘Ouderen moeten later met de waarde van hun huis zorg inkopen’

Foto-cc: *Martin*

Geef een reactie

Laatste reacties (86)