25

‘Ouderen moeten meer zelf betalen in zorg’

SER: Alleen de echte zorg betalen uit AWBZ ... Voor huisvesting, voeding en welzijn moeten mensen zo veel mogelijk zelf betalen, ook als ze in een instelling wonen

De vergoeding van de zorg in Nederland moet op de schop, vindt de Sociaal Economische Raad. Zo moeten ouderen in een instelling meer zelf gaan betalen voor bijvoorbeeld hun huisvesting en maaltijden, meldt de NOS.

Dat staat in een stuk dat een SER-commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Jet Bussemaker publiceert met het oog op de kabinetsformatie. De voorstellen zijn bedoeld om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, zo bericht de NOS.

Het duidelijkst zijn de ideeën voor de zorg voor ouderen en langdurig zieken, die nu volledig uit de AWBZ wordt betaald. Uit de AWBZ zou alleen de echte zorg betaald moeten worden. Voor huisvesting, voeding en welzijn moeten mensen zo veel mogelijk zelf betalen, ook als ze in een instelling wonen.

Voor de ouderenzorg wil de SER dat alleen zware zorg (verpleging, behandeling en intensieve verzorging en begeleiding) onder de AWBZ valt. De verzekeraars zouden voor hun klanten de noodzakelijke zware zorg moeten regelen.

Verzekeraars zouden op basis van kwaliteit en prijs ook scherper moeten kiezen met welke instellingen ze contracten sluiten. Om burgers meer bewust te maken van de kosten, stelt de SER voor om regelmatig kostenoverzichten te sturen.
De commissie pleit verder voor het betalen van zorg op basis van het resultaat van een behandeling. 

NOS: ‘Ouderen moeten meer betalen’

Foto-cc: Zilverbat

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)