Laatste update 15:05
31

‘Ouders moeten kinderen met zakmes laten spelen’

Het expertisecentrum VeiligheidNL lanceert vrijdag de campagne Met een beetje risico komen ze er wel  voor ‘risicovol spelen’. Het centrum adviseert ouders om de kinderen vrij te laten om risico’s te nemen door bijvoorbeeld met een zakmes te laten spelen. Dat zou een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid.

Ouders zouden hun kinderen al vanaf vijf jaar oud moeten laten rennen en klimmen en leren omgaan met gevaarlijke voorwerpen als zakmessen en dartpijltjes. Zij zouden hierdoor beter leren risico’s inschatten, motorisch vaardiger worden en meer ruimtelijk inzicht ontwikkelen.

Het centrum zegt zich te baseren op Belgische en Leidse studies die zouden stellen dat kinderen beter conflicten kunnen oplossen en leren omgaan met tegenslag. VeiligheidNL pleit voor de aanpak waarbij je tien seconden wacht met ‘niet doen’ of ‘pas op’ roepen, zodat je kinderen de kans geeft er zelf uit te komen. Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien van Veiligheid NL:

Het voelt onnatuurlijk, dat snap ik, maar bijt even op je tong en kijk wat er gebeurt. Vaak roepen ouders uit reflex ‘pas op’, terwijl ze daar hun kind misschien juist bang mee maken. Is het risico echt zo groot? Blijf in de buurt staan, geef aanwijzingen als ‘snij van je af’ en zorg dat het zakmes niet zomaar kan dichtklappen.We zien dat er internationaal steeds meer publicaties verschijnen over de voordelen van risicovol spelen. Bovendien gaan onze kinderen steeds minder naar buiten, zitten achter hun spelcomputer en kampen met overgewicht. Reden voor ons om de campagne op te zetten. In landen als Canada, Engeland en Schotland gebeurt dat al,

Geef jij je kind genoeg ruimte? Doe hier de test.

Uit onderzoek blijkt wel dat kinderen gebaat zijn bij het zelfstandig spelen maar om ze een zakmes aan te reiken lijkt een beetje vergezocht en meer iets voor een 1 april-grap. Of dat echt zo is, zullen we morgen weten.

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (31)