55

Ouders Nederlandse jihadgangers smeken overheid om hulp

Mohamed, de vader van een Leidse Syriëganger: 'Toen mijn zoon in Istanbul zat, heb ik ze nog gebeld, maar niemand deed iets voor mij'

De ouders maken zich zorgen over hun kinderen die, vaak onaangekondigd, naar Syrië zijn vertrokken. Als ze de politie bellen om ze te waarschuwen, doen die niks als de kinderen 18 jaar of ouder zijn. Vader Mohamed is kritisch: “Ik heb ze gewaarschuwd. Toen mijn zoon in Istanbul zat, heb ik ze nog gebeld, maar niemand deed iets voor mij. Alle deuren bleven dicht.”

De zoon van Mohamed uit Leiden was 19 toen hij vertrok, en nu is hij 20. Hij raakte bevriend met Achraf, de Nederlandse jongen die afgelopen weekend is omgekomen in Syrië. De vader van Achraf heeft het lichaam van zijn zoon via foto’s geïdentificeerd. Mohamed’s zoon vroeg zijn vader het nieuws over te brengen aan de vader van Achraf. Mohamed vertelt aan Nieuwsuur over zijn zoon:

Ik had zijn vertrek niet zien aankomen. Mijn zoon heeft een normale opvoeding gehad, geen streng islamitische. Ik heb hem op een gegeven moment naar mijn broer in België gestuurd, en daar is hij bepaalde mensen tegengekomen, en binnen twee maanden was hij vertrokken naar Syrië. Ik heb contact met hem. Hij is niet van plan terug te komen. In het begin zei hij altijd dat hij jonge kinderen en verkrachte vrouwen ging helpen. Hij zei ook dat hij in een ziekenhuis werkt, maar ik weet dat eigenlijk niet.”

Toen Mohamed hoorde dat zijn zoon uit België was vertrokken nam hij contact op met de politie:

Ik heb ze gesmeekt mijn zoon terug te halen, maar ze zeiden dat mijn zoon 18 is en dat ze dus niets konden doen.

Pas zes weken later stond de AIVD op de stoep bij Mohamed, maar zijn zoon zat toen al in Syrië. Ze wilden alleen informatie hebben om zijn zoon te kunnen arresteren als hij terug zou keren.

De Nederlandse overheid zegt eigenlijk tegen mogelijke Syriëgangers: ga maar en als je terugkomt, pakken we je op. Ze laten ze eerst gaan, zodat ze in Syrië een heleboel gingen kunnen leren, zoals bommen maken en schieten. Als ze terugkomen, dan worden ze opgepakt. Het slaat nergens op.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de gemeente Amsterdam zeggen dat Nederlandse jihadgangers goed in beeld zijn, maar het NCTV kan de dood van Achraf niet officieel bevestigen.

Burgemeester Van der Laan zei vorig jaar tegen AT5: “Als het zorgelijk is, maken we een plan van aanpak. In dit specifieke geval is de zoon vertrokken voordat dit plan gereed was. Er wordt snel opgetreden maar je kan te laat zijn, zoals in dit geval.”

Over de dood van Achraf zijn vragen gesteld in de Amsterdamse gemeenteraad. Die worden woensdag door burgemeester Van der Laan beantwoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)