Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouders nemen basisonderwijs in eigen hand

  •  
29-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
basisschool300_02.jpg
Ouders in kleine dorpen willen bestuur basisschool overnemen om sluiting te voorkomen
Basisscholen in kleine dorpen hebben het zwaar. Ouders in diverse dorpen willen daarom het bestuur van hun basisschool overnemen, teneinde sluiting te voorkomen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. De plannen werden dinsdag gepresenteerd door initiatiefnemer is Jan Schuurman Hess, oud-journalist en actief PvdA-lid uit het Zeeuwse Kats. Bewonersverenigingen en dorpsraden van Gaastmeer (Friesland), Hoog en Laag Keppel (Gelderland) en Weebosch (Noord-Brabant) hebben zich reeds aangesloten. Schuurman Hess wil de onlangs gesloten school in zijn eigen dorp heropenen.
Het plan van Schuurman Hess in ontworpen voor dorpen die hun laatste basisschool dreigen te verliezen door sluiting of fusie, de lokale gemeenschap neemt het bestuur dan over. Deelnemende scholen werken samen in coöperaties van maximaal zeven scholen, medewerkers bekijken elkaars onderwijsplan en gaan bij elkaar op bezoek om de kwaliteit te controleren.
Nederland telt ongeveer 1.300 kleine scholen met minder dan honderd leerlingen. Als het aantal meldingen langdurig daalt, besluiten besturen soms om de basisscholen te sluiten, of te laten fuseren.
PvdA-Kamerlid Loes Ypma zal staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) morgen, tijdens het begrotingsdebat, vragen om het plan te steunen bij wijze van experiment. Schuurman Hess heeft volgende week een gesprek met de staatssecretaris.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.