31

Ouders niet verantwoordelijk voor extremisme kinderen

De zoektocht naar een eigen identiteit zou de trigger zijn 

Ouders zijn niet verantwoordelijk voor het radicaliseren van hun kind. De zoektocht naar de eigen identiteit zou een veel grotere rol spelen. Dat meldt de Volkskrant dinsdagochtend naar aanleiding van een onderzoek naar radicalisering in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Dick Schoof van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is een van de opdrachtgevers van het onderzoek. De Nederlandse pedagogen Micha de Winter en Stijn Sieckelinck hebben de leiding. 

In de Volkskrant noemt de Winter de ouders van een neo-nazi – waar de onderzoekers bij op bezoek zijn geweest – als een van de voorbeelden, waaruit zou blijken dat de ouders weinig tot geen invloed hebben op hun radicaliserende tieners. 

Vaak wordt gedacht dat ouders de rechtstreekse aanleiding zijn voor radicalisering. Dat is zelden het geval. Ook hun rol bij deradicalisering is klein. Zijn ouders namen hem mee naar Auschwitz en oorlogsmusea, maar het hielp niets.” 

Islamitische ouders zouden zelfs niet door hebben wat voor informatie hun kinderen van social media en internet halen. Ondanks de kleine rol die ouders spelen kunnen opvoeders – volgens De Winter – toch helpen bij de zoektocht van jongeren naar de eigen identiteit. 

Samen met bijvoorbeeld school, kerk of moskee is dat de plek om identiteit te vormen”, aldus de pedagoog. 

cc foto: Leonid Mamchenkov

Geef een reactie

Laatste reacties (31)