141

Ouders tonen screenshot notitie

Vermoedens dat de tekst gewoon door iemand verzonnen zou zijn blijken onjuist

Begin november werd Nederland opgeschrikt door een rouwadvertentie voor de 20-jarige Tim Ribberink uit het Twentse dorp Tilligte. De advertentie bevatte een afscheidsbrief van Tim die verklaarde een einde aan zijn leven te hebben gemaakt omdat hij werd gepest.


Update 11.20
Donderdagavond besloten de ouders bij monde van Theo Scholte Lubberink, de oom van Tim, te reageren op alle ophef tegenover NRC. Als bewijs van het bestaan van de ‘afscheidsbrief’ stuurde de familie een screenshot mee van de telefoonnotitie. Scholte Lubberink:

Triest dat het zover moet komen, maar als dit een eind kan maken aan de geruchten, dan moet het maar.

Over het bestaan van de tekst is nooit getwijfeld, benadrukt Molenaar in de uitzending van DeGidsFm. Molenaar uitte twijfels over de herkomst van de notitie die op de telefoon van Tim aangetroffen zou zijn. Op basis van zijn kennis van zelfmoordbrieven noemt hij de tekst ‘te compleet, te rond’. De screenshot toont dat de tekst geschreven is voordat Tim een einde aan zijn leven maakte. Joop schreef eerder: “Er zijn gerede vermoedens dat de tekst gewoon door iemand verzonnen is.” Die vermoedens zijn onjuist gebleken.

Lees ook de uitleg en excuses van Francisco van Jole in het naschrift bij dit opinieartikel

Eerder:

De zaak Tim Ribberink maakte een golf van reacties los. In een kort daarop uitgegeven verklaring van de familie werd gesteld dat ze nooit iets van het pesten hadden gemerkt:

Tot enkele dagen geleden wisten wij hier nauwelijks iets van. Na ongeloof, woede en verdriet hebben wij besloten de afscheidsbrief van Tim te plaatsen in de rouwadvertentie. Opdat dit nooit meer mag gebeuren. Een kind dat door pesters wordt buitengesloten, mag zich nooit gedwongen voelen om te kiezen voor deze ultieme uitweg. Door de brief van Tim te plaatsen, hopen wij dat het probleem dat pesten heet echt wordt aangepakt. 

Die noodkreet vond gehoor. Premier Rutte sprak zich uit tegen pesten, er werden acties opgezet, polsbandjes uitgedeeld. Media stortten zich op het probleem.

VARA-verslaggever Bert Molenaar,  onder meer maker van de TV documentaire  ‘Dag Mams’ over zelfmoord, probeerde de ware toedracht te achterhalen. Hij ontdekte dat niemand iets kan vertellen over de pesterijen die Tim zou hebben ondergaan. Niemand op school, in zijn familie of buurt. En eigenlijk wilde niemand er over praten.

Bij Molenaar rees argwaan over de bewering dat Ribberink is doodgepest, of zelfs maar is gepest. Hij wilde de originele afscheidsbrief lezen die Tim heeft geschreven. En deed toen een bizarre ontdekking.

De brief blijkt niet te bestaan. Dat wordt bevestigd door een oom van Tim.

Scholte Lubberink geeft toe dat er geen brief is. “Er is geen afscheidsbrief, maar wat is de definitie van een brief. Wat is dan een brief, wat is de definitie van een brief? Als dat een vel papier is waar iemand iets op heeft geschreven dan is er geen brief. Er is geen brief in de zin van, er is een stuk papier waar iets op staat geschreven. Marinus van den berg (de rouwbegeleider) heeft de papieren versie van de notitie gezien. Wie dat bericht heeft uitgetikt, op die donderdag, wat doet ter zake wie dat uitgetikt heeft. Totale futiliteit om het hier over te hebben, er is een –niet verzonden- sms-bericht op zijn telefoon. Waar wil je heen met dit gesprek? Wij hebben het woord brief niet in de mond genomen. Wil je vitten? Wat wil je met dit gesprek Bert?”

De familie wil zich verder niet over de kwestie uitlaten. Het verhaal wil dat er op de telefoon van Tim een niet-verzonden sms is gevonden. De tekst daarvan zou geprint zijn en in het uitvaartcentrum als afscheidsbrief op zijn borst gelegd. Maar zelfs dat blijkt niet te kloppen. Het verhaal is opnieuw veranderd: het zou geen sms geweest zijn maar een notitie:

Bert Molenaar: “Als ik Scholte Lubberink spreek dan zeg ik dat toch echt iedereen in Nederland denkt dat Tim een afscheidsbrief heeft geschreven, natuurlijk door het plaatsen van de tekst in de krant, maar ook doordat de rouwbegeleider Marinus van den Berg die, namens de ouders, bij herhaling over een afscheidsbrief sprak, komt hij met een andere versie. Nu zegt hij dat er geen sms-concept is. Dat het bericht toch precies de lengte van een sms heeft noemt hij toeval. Het gaat zegt hij om een notitie, gevonden op de telefoon van Tim. Een nichtje zou dat bericht hebben gevonden en uitgetikt. Daarna is het, als een brief, op de borst van de opgebaarde Tim gelegd.”

Er zijn gerede vermoedens dat de tekst gewoon door iemand verzonnen is. Volgens Molenaar hebben professionals zich vanaf het begin op de zaak gestort en relevante informatie afgeschermd. Molenaar constateert:

De regie over de publiciteit rond de zelfmoord van Tim is in handen van Marieke Fischer, een PR- en marketingdeskundige. Zij voert een totale controle, die alle relevante journalistieke vragen onmogelijk maakt over wat er volgens rouwbegeleider Marinus van den Berg moest worden verteld: ‘Tim is doodgepest.’ De taak van Fischer is om controle te houden op de situatie. Zij bepaalt welke tekst er namens de ouders wordt verstuurd. Zij bepaalt welke camerateams de kerk in mogen en besluit dat er aan de rouwbegeleider geen vragen mogen worden gesteld. Dit doet ze om één verhaal naar buiten te krijgen.

Update 12:00

Molenaar uit twijfels over de herkomst van de notitie die op de telefoon van Tim aangetroffen zou zijn. Op basis van zijn kennis van zelfmoordbrieven noemt hij de tekst ‘te compleet, te rond’. De rouwbegeleider die de zaak tot een nationale kwestie maakte, veronderstelde dat de uitgetikte brief die hij in het rouwcentrum aantrof door Tim zelf gemaakt was. Op basis daarvan besloot de hulpverlener dat de dood van Tim aanleiding moest zijn het probleem van pesten breed aan de kaak te stellen. 

Molenaar stelt dat de oorzaak voor de zelfmoord van Tim niet gezocht moet worden in pesten maar in een depressie. Voor het bestrijden van die depressie bij Tim is voor zo ver bekend geen hulp gezocht.

De radiomaker vreest dat de kans bestaat dat andere gepeste jongeren door de zaak op het idee van zelfmoord zijn gebracht. De actie met de overlijdensadvertentie zou dan precies het tegenovergestelde bereiken van wat de bedoeling was.

De reconstructie van de zaak rond de zelfmoord van Tim Ribberink is donderdag en vrijdag te beluisteren in het VARA programma DeGids.fm, tussen 11 en 12 uur op Radio 1. Er is ook een website gewijd aan de documentaire, met uitgebreide informatie over de kwestie: Het zwijgen van Tilligte

Lees ook de opinie van Francisco van Jole: Emoties rond de dood van Tim 

Geef een reactie

Laatste reacties (141)