Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouders van pestkoppen riskeren honderden euro's boete

  •  
06-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-06-om-12.57.09
Ouders van minderjarige pestkoppen kunnen daar in de Amerikaanse stad Shawano (Wisconsin) voortaan een boete voor krijgen. Dat schrijft de Huffington Post. De boete kan oplopen tot ruim 600 euro.
De maatregel is sinds deze maand van kracht. Het gaat daarbij om getreiter dat buiten schooltijd gebeurt, maakte politiechef Mark Kohl duidelijk. ‘Scholen hebben hun eigen beleid en procedures, daar komen wij niet tussen.’
In de praktijk zal de nieuwe wet inhouden dat bij een eerste overtreding de ouders van de pesters worden ingelicht. Blijkt na 90 dagen dat ouders het probleem niet voldoende hebben aangepakt, volgt een boete van 320 euro. Bij herhaald pestgedrag kan de boete vervolgens oplopen tot 614 euro.
Hoewel de politiechef vooral positieve geluiden hoort over de nieuwe maatregel, zet psychologieprofessor Steven Meyers vraagtekens bij de aanpak. Hij is van mening dat de gevolgen van dergelijk beleid onvoldoende zijn onderzocht. Volgens Meyers zijn antipestcampagnes een effectiever middel tegen pesten. Wat wel een voordeel is, is dat ouders niet langer kunnen negeren dat hun kind een pester is.
Maar, zo vraagt Meyers zich ook af, ‘wat als de ouders de boete niet kunnen betalen en dat voor stress en conflicten binnen het gezin zorgt?’ Ook denkt Meyers dat niet is ingecalculeerd dat kinderen gelijktijdig zowel pester als slachtoffer van pestgedrag kunnen zijn.
Shawano is niet de eerste Amerikaanse stad die ouders van pesters een geldboete oplegt. Elders in de staat Wisconsin werden al soortgelijke initiatieven ingevoerd. Volgens The Huffington Post is pesten een immens probleem in de VS. Eén op de vier kinderen tussen de leeftijd van 12 en 18 jaar zegt gepest te worden.
Nederland In Nederland komt pesten komt zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs vaak voor. Jongens pesten op alle leeftijden vaker dan meisjes. Vmbo-leerlingen pesten vaker dan vwo-leerlingen. 19,5 Procent van alle basisschoolleerlingen zegt incidenteel te pesten. Van de leerlingen in het voortgezet onderwijs is dat 21,7 procent.
Pestgedrag is de afgelopen tien jaar wel geleidelijk aan afgenomen. In het basisonderwijs zijn het vooral de jongens die minder zijn gaan pesten. Die daling is in het voortgezet onderwijs bij jongens én meisjes te zien.
Op de vraag waarom ze pesten, geven leerlingen veel verschillende antwoorden, maar twee springen eruit: om met vrienden mee te doen (22 procent) en om zelf niet gepest te worden (19 procent).
Bronnen: HLN/NJI cc-foto: Thomas Ricker

Meer over:

pesten, leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.