34

Ouderwets vloeken en tieren

Website tegen verloedering van de taal wil ouderwetse scheldwoorden in ere herstellen

Addergebroed, belhamel, duivelsjong en hansworst. Deze en andere ‘scheldwoorden uit de oude doos’ moeten in ere worden hersteld om de verloedering van de Nederlandse taal tegen te gaan. Dat vindt Wessel Bottenberg (19), student en ondernemer. Hij heeft de hiertoe de website HetNieuweVloeken.nl opgericht.

Retroschelden noemt Bottenberg het. Met de site HetNieuweVloeken.nl wil hij de mensen aan te zetten tot creatiever taalgebruik.

“Vroeger hoorde je nog weleens woorden als bengel, apenkop, doerak en duivelsjong. Weliswaar scheldwoorden, maar in de meeste gevallen nog met een grappige ondertoon. De scheldwoorden van nu zijn veelal grof, roepen agressie op en voegen weinig toe aan onze taal. Met dit initiatief hopen we hier verandering in te brengen.” 

Op de site staan de ouderwets sappige scheldwoorden in alfabetische volgorde. Ook hebben bezoekers de mogelijkheid hun eigen “scheldwoorden uit de oude doos” toe te voegen. Bottenberg: “Ruzieën doen mensen tóch. Maar de meeste meningsverschillen gaan om kleinigheden. Grove verwensingen wekken agressie en laten de strijd juist escaleren. Wij willen met deze site een steentje bijdragen aan een gezondere samenleving.”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)