49

Oudste oerbos Europa dreigt ten onder te gaan aan houtkap

4663843601_2a0d1508b5_zHet is een van de oudste, grootste en mooiste bossen van heel Europa, het bos van Białowieża in Polen. Het oerbos dateert al van 8.000 voor Christus en is het enige overgebleven voorbeeld van de oorspronkelijke bossen die ooit heel Europa bedekten. Maar nu is het onderwerp van een hevige discussie over haar voortbestaan.

Actievoerders doen al maanden hun best te voorkomen dat grote delen van het bos gekapt gaan worden. Zelfs tientallen wetenschappers en natuur-experts hebben al gezegd dat het niet nodig en al helemaal niet verstandig is om er te gaan kappen. Maar de Poolse regering lijkt doof voor alle kritiek. Vorige week kondigde de Poolse minister van Milieu Jan Szyszko aan dat de bijl erin mag, midden in het broedseizoen nog wel.

Wat is er aan de hand? Onlangs is er in Polen een nieuwe kapwet aangenomen waardoor ondernemers meer mogen kappen in het oerbos. Volgens berekeningen zal de nieuwe houtkap 700 miljoen zloty (162 miljoen euro) opleveren en de weg vrijmaken voor meer houthandel. En die economische waarde vindt de Poolse regering belangrijker dan natuurbehoud, schrijft de Britse krant The Guardian in een achtergrondreportage.

Maar hiertegen is groot verzet. Milieugroeperingen, wetenschappers en natuurliefhebbers waarschuwen voor het ten onder gaan van het mooiste oerbos van Europa dat al sinds de IJstijd niet aangeraakt is. De directeur van het Białowieża National Parc, dat in het bos ligt en op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, is inmiddels ontslagen vanwege zijn plannen het hele bos in een beschermd natuurgebed te veranderen. En vorige week werden, aldus de Guardian, 32 medewerkers ontslagen van een natuur-adviesorgaan van de overheid vanwege het bekritiseren van de kapplannen. Volgens de ontslagen medewerkers zijn hun opvolgers allemaal ‘spreekpoppen’ van de regering die voor verdere boskap is.

Inmiddels kijkt Brussel naar een rechtszaak die tegen de wet is aangespannen. Volgens die wet mag er tot 2021 zo’n 188.000 kubieke meter bos extra gekapt worden.

Katarzyna Jagiełło, een woordvoerster van Greenpeace, vertelt aan de Guardian:

Dit bos zou moeten zijn zoals de Serengeti in Afrika of het Great Barrier Reef. Het os van groot belang voor de toekomst van natuurbescherming in ons land dat we de kap tegenhouden.

Wat Greenpeace precies in de strijd gaat gooien, is niet duidelijk, maar een ding is zeker: de organisatie is niet van plan zich bij de houtkap neer te leggen.

Het Białowieża woud staat vol oeroude grenen, beuken, eiken, elzen en sparren. De totale oppervlakte van het bos is 141.885 hectare. Het bos is het leefgebied van onder andere de Europese bizon en er komen zeldzame zoogdieren voor zoals de wolf, lynx en otter.

CC foto: Frank Vassen

Lees ook: ‘Illegale kap oerbos Bialowieza over 10 dagen‘ van Oneworld

Geef een reactie

Laatste reacties (49)