3

OV-bedrijven bewaren reisdata veel te lang

RET, GVB en kaartuitgever Trans Link Systemd doen geen moeite om misbruik reisgegevens te voorkomen

Twee grote vervoersbedrijven en een kaartuitgever bewaren de reisgegevens van de ov-kaarthouders te lang en dat is in strijd met de wet. Het College bescherming persoonsgegeven (CBP) schrijft in een donderdag gepubliceerd rapport dat de bedrijven geen verantwoord beleid hanteren voor de bewaartermijnen van de reisdata.

Het CBP vindt dat de gegevens sneller verwijderd moeten worden om zo misbruik te voorkomen. CBP deed onderzoek bij drie grote vervoersbedrijven en de uitgever van de OV-chipkaart. Daaruit bleek dat het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB, het Rotterdamse vervoerbedrijf RET en kaartuitgever Trans Link Systems de wet overtreden.

Ook blijkt uit het onderzoek bij de NS dat studenten slecht geïnformeerd worden over het in- en uitchecken met hun studenten OV-chipkaart. Ze zijn niet verplicht zich in- of uit te checken, maar die informatie wordt niet gegeven bij de kaartuitgifte. Ook de NS registreert zonder noodzaak de reisgegevens van de studenten en dat is in strijd met de wet.

Voordat de OV-bedrijven de chipkaart introduceerde, waarschuwde het CBP al voor misbruik van de reisgegevens van chipkaarthouders. Vervoersbedrijven zouden de informatie direct moeten wissen als die niet meer noodzakelijk is, maar nu blijkt dat het overgrote deel van de bedrijven hier geen werk van heeft gemaakt.

Foto-cc: Illustir

Geef een reactie

Laatste reacties (3)