59

OV-chipkaart makkelijk te manipuleren

Test wijst gemak van fraude uit ... SP test mee

Met een eenvoudig Windows-programma en een kaartlezer is het saldo op de ov-chipkaart makkelijk te manipuleren. Bij wijze van proef wordt al weken, onopgemerkt, door Nederland gereisd met tien gemanipuleerde ov-chipkaarten.

De manipulatie is mogelijk doordat de controlepoortjes in trams en bussen geen extra controle uitvoeren. Het bedrag dat noodzakelijk is om mee te reizen wordt afgeboekt, maar er wordt niet gekeken naar of het geld ooit daadwerkelijk is gestort.

NOS meldt:

Helemaal onopgemerkt is de fraude niet gebleven. Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems (TLS), heeft afgelopen vrijdag aangifte gedaan van fraude. Dat is drie weken nadat er voor het eerst illegaal met de kaarten is gereisd.

Van de tien kaarten is er echter slechts één geblokkeerd. De geblokkeerde kaart werkt overigens alleen bij reizen met de NS niet meer; in metro, bus en tram nog wel.

IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter publiceert eind deze week in het computerblad PC-Active de handleiding van de manipulatie.

De SP Tweede Kamerfractie heeft één van de kaarten in handen en reist hier al twee weken mee. De partij gaat een spoeddebat aanvragen om het gemak van fraude te bespreken. De SP wil dat op plaatsen waar de chipkaart nog niet verplicht is, de strippenkaart nog niet wordt afgeschaft.

NOS: Manipuleren ov-chip kinderlijk eenvoudig

cc-foto: Alper Çugun

Geef een reactie

Laatste reacties (59)